Skönheten i kaos (2021) av Julia Ravanis
tar ner den teoretiska fysiken på jorden och jämför den med mänskliga erfarenheter. Förklaringar av svarta hål, sammanflätade elektroner och strängteori varvas med reflektioner om längtan och frustration, om att bli kär och känna andra människors blick på en själv. Det här är ett litterärt försök att förstå skönheten i det kaos som präglar den moderna fysiken – liksom erfarenheten av att leva i det 21:a århundradet.
"Ensam hemma i sängen, i väntan på sin partner som är på festen, upplevs samma ental timmar som betydligt flera än fyra. Det känns som om det gått en evighet tills nyckeln vrids om i låset och den berusades misslyckade lågmäldhet förvissar en om att ens ensamma väntan är över. Utan klockor skulle fler hålla med Einstein: mer tid passerar för den som ligger still i sängen än för den som dansar." (sid 28)

Julia Ravanis är civilingenjör i teknisk fysik, har en fil. mag. i idéhistoria och doktorerar i teknikhistoria, hon har också skrivit Emmys teorem (2024), intressant samtal med UKON.
6 kommentarer:
Hmm... Låter komplicerat i mina öron. Lite spretigt också men det fungerar kanske...
Znogge, kanske jag som skriver spretigt. Ravanis skriver bra om saker man inte tänker på så ofta, intressant.
Tiden är relativ; när jag tyckte att jag målat en vägg i flera timmar hade det gått 40 minuter...
Ylva, ha-ha, bra beskrivning 🙂
Tack för ett intressant tips om vår svårförståeliga tillvaro.
Mösstanten, Julia Ravanis är riktigt intressant.
Skicka en kommentar