Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 augusti 2010

Kvinnliga poliser

Jag är ganska okunnig om kriminalromaner, men läste en rolig kåseri om Poliser som man skrattar åt, men visst finns det även många duktiga kvinnliga poliser i alla fall i tv-serier, inte bara unga och snygga: Emma Åklagare, och en svensk serie med kvinnlig polischef, 50-årsåldern, namnet försvann.. Och Helen Mirren är över 60 och har alla fel.. (som polis-kommissarien Jane Tennison i TV-filmen I mördarens spår,) Anna Pihl, dansk polisserie i tv. Maria Wern - Främmande fågel är en TV-serie med kriminalinspektör Maria Wern (Eva Röse). Och hörde idag i lokalradion om Christina Larssons kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes team vid Länskriminalen i Göteborg, hittade hennes bok direkt på loppis).
Vilka fler finns det?

4 kommentarer:

Daniel sa...

hmmmm hmmm kommer inte på!! Men flera kvinnliga poliser vetja filmmakare!!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Daniel, visstr är det duktiga
och bra omväxling till gubbar.

Vixxtoria sa...

Jag boktipsade lite i min tråd, men om du inte såg det så kan jag skriva det här också. Ingrid Hedström har påbörjat en serie om en åklagare (eller är hon också polis??) som heter Poirot. Lärarinnan i Vilette heter första boken tror jag.

Andra som skriver om kvinnor är patricia Cornwell (om rättspsykiatern Scarpetta).

Det är rätt mycket kvinnor i Karin Wahlbergs deckare också (även om just polisen är en man), och så har du ju norska Anne Holt med sin polis Hanne (är det Wilhelmsen hon heter?).

Det finns en del att botanisera bland i alla fall!

(Varför inte nån hederlig Christie-deckare med Miss Marple?)

♥ Hannele sa...

Vixxtoria, tack för kul tips, jag skäms lite att jag inte ens tänkte på Agatha Christie..