Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 augusti 2018

doggy bag, törs du be?

Vi slänger för mycket, matrester är ett stort kostsamt miljöproblem.
Vi åt rejäla räkmackor på Gothia Towers 23:e våning med solnedgång över Göteborg som utsikt. Jag orkade inte äta upp allt, utan bad servitrisen om att få med mej resten. Jag hade ju betalat mackan och det är slöseri att slänga mat. Restaurangerna tycker också att det är skönt att slippa slänga så mycket. Hur gör du?
Släng inte maten! : ta tillvara allt du handlar av Birgitta Rasmusson är slutsåld, finns på biblioteket. Ta vara på den mat vi betalar för och släpar hem. Varje person slänger 2 kg mat varje vecka, samtidigt gnäller vi att maten är dyrt - ologiskt. Sluta släng : Enkla sätt att slippa matsvinn av Kate Turner.
Efter en underbar Laleh-konsert.

27 kommentarer:

Monika sa...

Som jag längtar efter de där räkmackorna :)

Har aldrig bett om doggy bag, men det borde man ju göra om man inte orkar äta upp. Det är ju min mat.

Hannele sa...

Monika, presis, ibland är portionerna stora.

znogge sa...

Äter jag inte upp så lämnar jag nog. Dumt för man betalar ganska så mycket...

Mrs Calloway sa...

jag äter upp eller ger resten till maken...

Hannele på Hisingen sa...

Znogge, och det är problem för restaurangen med resterna, avfallshanteringen betalar du med dina skattepengar...

Mrs Calloway, maken är inte alltid med mej ♥

Linnea sa...

Jag borde verkligen bli bättre på det där! Det är urdumt att slänga mat och hemma så tar jag verkligen vara på "allt" ätbart och planerar så att ingenting hinner bli dåligt. Det är synd att det inte är så vanligt i Sverige med doggybags. Nu drar man sig ju för att fråga om det.. Eller, jag gör det i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Linnea, restauranger är bara glada om man tar med sej resterna hem, det är som take away.

klok som en bok sa...

Har aldrig bett om det men visst borde man det, tjänar ju alla på. Jag har ju till och med en hund:)

Hanneles bokparadis sa...

jag äter resterna själv :)

Freja sa...

Vi brukar ät upp allt när vi är på restaurang, men när barnen var mindre hände det att vi tog med oss. Ibland fixade restaurangerna det även utan att vi frågade, bra service!

Hannele sa...

Freja, visst är det bra service på många restauranger nu!

Inga M sa...

Jag brukar numera till o med ha en plastpåse med i väskan som doggybag. Men när jag ber om det, vilket sker ganska ofta, så brukar jag få en plastburk att ta maten i. Bra!

Paula sa...

Absolut törs jag be om en doggybag, men, på 80.talet i USA tordes jag inte trots att andra gjorde så. Det var så nytt grepp, men portionerna var ju enorma man orkade ju knappt med hälften! Jag tycker att man idag kan känna sig stolt att man tar reda på maten man inte orkar äta just då! Ett bra betyg också till krogen, är inte maten god vill man ju inte ta med något hem!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, i USA har man gjort så länge, de tänker helt rätt; har man betalat för maten så ska man ta det med sig. Avfallshantering är dyrt för restauranger, de är bara glada om man ber att få ta med sig hem. I pizzerior är svenskar mer vana att ta resterna hem.

Mösstanten sa...

Har aldrig bett om att få ta med mat hem. Brukar nog inte lämna så mycket. Sedan beror det väl på vad man lämnar och hur varmt det är ute och hur långt man har hem. Men det är en bra sak att tänka på. :-j

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, pizza är väl oftast det jag tagit med mig hem.

Ama de casa sa...

Vi ber alltid om doggybags om:
1: Det blir tillräckligt med mat över
2: Maten var god
3: Vi inte är på en bufférestaurang. (Även om det faktiskt är där som det finns som allra mest mat ;-) ).

znogge sa...

Jag gör det inte men visst borde jag göra det. Mat ska inte behöva slängas.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, utomlands är man mer van vid att maten man betalat kan en ta med sig, kan bli bra lunch.

Znogge, jag tycker det är skönt om det räcker till en liten lunch.

Ylva sa...

Jag brukar äta upp, men ber om doggy bag om jag behöver. Vi slänger nästan inget förutom kompost till hönsen och då kommer det ju ändå till nytta.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, höns låter mysigt, jag äter inte upp en herrportion... ibland ber jag få med mig, restaurangen är bara glad.

Robert W sa...

Familjen ska till Värmskogs café i eftermiddag och där har de jättestora räksmörgåsar :)

Jag ska nog få ner den, men rent allmänt tycker jag att problemet är att allting i matväg blir större. Hamburgarna är större nu än för 20 år sedan. Det samma gäller chipspåsar. Vi lockas till att köpa mer än vi egentligen behöver.

Däremot är det mindre i kaffepaketen och Toblerone, för att nämna ett par exempel. Där är avsikten att vi inte ska märka att priset har höjts. Vi betalar lika mycket som tidigare, men får tio procent mindre av varan.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, maken och jag delar ofta dessa jätteräkmackor, allting är större... visst är det märkligt dessa förändringar i förpackningsstorlekar.

Klimakteriehäxan sa...

Om man som jag bott i USA är det helt naturligt att be om doggy bag. Även för oss som inte har hund.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag vet att USA är lite före.

Annette sa...

Bra gjort! Jag brukar inte göra det när jag äter på restaurang, men det blir i och för sig sällan något över heller ;) Däremot försöker jag att inte slänga mat hemma, och äta rester när det blir över och skapa nya rätter av det. Men jag kan bli mycket bättre på det, och det är ett av mina stora mål.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, jag är duktig på att ta vara på rester hemma... stans största och dyraste räkmacka slänger man bara inte... blev lyxig frukost :)