Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 september 2015

kvinnoalfabetets bokstav F - som Fredrika

Enligt O:s Alfabetsutmaningen går vidare och det är dags för bokstaven F. Dags att leta i arkiven efter kvinnor som förtjänar att lyftas. Nästa vecka gör jag ett uppehåll för Bokmässan, men om två veckor kör vi igen. Kanske en chans att komma ikapp för de som inte hunnit med alla bokstäver hittills. Dagens uppgifter är följande:
1. Nämn en författare med för- eller efternamn på F? Marilyn French som skrev Kvinnorummet.
2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket. Fru Marianne av Victoria Benedictsson är en klassiker som även filmats.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Katarina Frostenson är både författare och ledamot av Svenska Akademien, inte helt lättsmält, men mångsidig. 4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar. Fredrika Bremers staty finns i Humlegården. Hon var tidigt ute, reste ensam, skrev böcker, fast förtjänsten gick till brodern - eftersom hon var ogift. Men Bremer skrev till kungen och såg till att även andra ogifta kvinnor blev myndiga och kunde behålla sina egna pengar. Och vi är födda i samma stad!

7 kommentarer:

znogge sa...

Heja Fredrika Bremer! En kvinna som verkligen behövdes i sin tid :-)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ja, hon gjorde den ogifta kvinnan myndig!

Freja sa...

Jag gillar verkligen den här utmaningen!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag ska försöka göra så många jag kan.

Mrs Calloway sa...

är du också förr i Åbo, Hannele? och tänk att det fanns sådan rosa väskor på den tiden också! är det en specialitet för Åbo???

Mrs Calloway sa...

"född" ska där klart stå!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, ja, specialitet för trädgårdstokar :)