Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 december 2015

Sigge Stark, mest läst värmländsk författare

Lyssnat på Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, som skrivit Sigge Stark : Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare. Leffler har läst alla hennes 120 romaner, som lättast hittas på bibliotek i Värmland. Kritiken mot kvinnliga underhållningsförfattare har inte varit nådig och när tidningarna fick varse om att Signe Björnberg var Sigge Stark, blev hennes liv tufft. Hon hade en del motgångar privat. Hennes böcker översattes till danska, norska, finska, men bibliotekarie tyckte att dessa visade dålig smak. Och förläggare ville bara ha kärlek.
Sigge Stark skrev pusseldeckare och även en seriös trilogi om hur det var för civila att leva under kriget, med hunger och flykt från sina hem. Men förläggaren valde att saluföra böckerna som vilka kärleksromaner som helst; Kärlek i fred, Kärlek i krig, Kärleken segrar. Vanligt att både titel och slut ändrades i hennes böcker. Sigge Stark sålde rättigheter till böcker utan hänsyn till antalet sålda. Rik blev hon aldrig, tvärtom. Men älskad och läst, Sigge Stark har litterärt sällskap i Torsby. Idag har Bonniers alla rättigheter och har börjat sälja e-böcker efter Leffler skrev boken. Dags för Sigge Stark att få en plats i litteraturhistorien.

26 kommentarer:

znogge sa...

Vissa författare gör sig aldrig det där namnet men en bred folklig förankring kan också vara ett stort erkännande. Vi kan inte alla tilltalas av samma litteratur men det finns något för alla.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det är det som är så bra med böcker, finns något för alla.

Mrs Calloway sa...

spännande! Yvonne Leffler kommer under våren och berättar om Sigge Stark. det ska bli kul. SS är ju ett fenomen

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, maken ville också lyssna, alltid intressant när man lär sig mer.

Mrs Calloway sa...

eller hur? en kan bli intresserad av det mesta. tack för hjälpen med sökfunktionen. du är en pärla!

Ylva sa...

Jag visste inte att Sigge var en kvinna. Vilken jättefin adventsljusstake du har förresten!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, innan publiken visste att Sigge var kvinna, hade hon bättre rykte... En vän som vet att jag gillar påfåglar tipsade om adventsljusstaken :)

Lotta Modin sa...

Jag har ärvt en hel serie med gamla Sigge Starkböcker. Vackert inbundna i skinnpärmar med guldtryck. Tänk att det inte är så länge sedan som en kvinna inte ansågs kunna skriva en bok...

Hanneles bokparadis sa...

Lotta Modin, då har du en liten skatt!

Freja sa...

Jag har bara läst någon enstaka av henne, men ogillar starkt uppdelning i fin- och fulkultur som ofta gjordes förr. jag tycker det är bättre nu, även om det till del fortfarande finns kvar.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, håller fullständigt med dej!

Inga m sa...

Jag har ofta undrat om Sigge Stark skulle ha fått ett annat omdöme om hon lyckats hålla sin verkliga identitet hemlig och alla trott att hon var mannen Sigge Stark. Skamligt att hon som sålde så många böcker inte blev rik på sitt skrivande. Någon måste i alla fall ha tjänat pengarna.

Hanneles bokparadis sa...

Inga M, tyvärr har kvinnliga blivit nedsatta i alla tider... Hon var oekonomisk och gjorde helt fel sorts avtal med förläggare, delvis kanske i akut brist på pengar.

Gunnel sa...

Jag minns att jag läste Sigge Stark när jag var tonåring, men jag måste erkänna att det är åratal sen jag såg till någon av hennes böcker. Tack för påminnelsen! Kram

Hannele på Hisingen sa...

Gunnel, de yngre vet nog inte vem hon är.
Kram

Gröna Anemone sa...

Jag bor i svenska delen av Finland och jag måste bara få säga att både jag och min mamma slukade Sigge Stark-böckerna. För ett år sedan hittade jag en gammal Stark-bok på vinden i huset där vi nu bor och jag sträckläste den en sommardag. Förvånansvärt fina personporträtt och förstås mycket romantik på slutet. En lättläst bok om ett förgånget samhälle. Mycket intressant läsning.

Hanneles bokparadis sa...

Gröna Anemone, Sigge Stark skrev ju en trilogi om hur det var för civila att leva under kriget i Finland, ska läsa den. Hon var mycket bättre författare än var hon fick chans till av förläggare. De romantiska sluten var ofta förläggarens önskemål. Intressant att hon beskriver en ganska lång tidsepok, nutidshistoria.

Veiken sa...

När jag var ung, så läste jag allt jag kom över som var skrivet av Sigge Stark och jag älskade det! Jag undrar om jag skulle tycka lika mycket om hennes böcker idag??

Bosse Lidén sa...

Jag tycker också att hon ska ha upprättelse. Jag vet inte hur många gånger som äldre frågade mig om vi hade några Sigge Stark böcker på biblioteket. Det bor en äldre kvinna inte långt från mig (i Skillinge) som skrivit otroligt många böcker som är älskade av miljontals läsare, men aldrig blivit accepterad av de bättre vetande. Vet du vem jag menar? :) S börjar hennes efternamn på. Hon är av norsk härkomst. Blev det för lätt?

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, man läser om med andra ögon andra gången, behöver inte bli sämre för det.

Bosse Lidén, jag får fundera... kanske Margit Sandemo - men henne har jag inte läst.

MissMagic sa...

Åh min mormor gillar Sigge Stark så jag har också läst lite av henne. Faktiskt väldigt bra böcker :)

Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, bättre än sitt rykte, hon kunde skriva.

Klimakteriehäxan sa...

Du milde, jag har aldrig tänkt på (fattat?) att hon var från Värmland!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, nu vet du det, finns massor av hennes böcker på biblioteket där!

Josefin sa...

Tack för att du länkade inlägget! Har inte läst Lefflers bok men vill göra det. Har heller inte läst trilogin som du nämnde, måste se om jag kan få tag i dem!

Hanneles bokparadis sa...

Josefin, hon blev illa behandlad och utnyttjad av förlaget.