Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 mars 2016

Alice Lyttkens skrev "feminist" redan 1937

Överraskande att ordet feminist används på fyra olika ställen i Alice Lyttkens roman Det är dit vi längtar (1937). Middagsgästerna i boken har en diskussion om kvinnor i arbetslivet: ”Och hon var dock en framstående så kallad kvinnosakskvinna och feminist.” De manliga äldre personerna använder ordet feminist med negativ klang i diskussion med de yngre kvinnorna. ”Det värsta är, att många av kvinnokämparnas hetsigaste motståndare finns bland kvinnorna själva”, tänker bokens huvudperson Ann och fortsätter: ”Och det är ju bevars genant att bli skälld för feminist!”
Kvinnor har inte samma möjlighet i arbetslivet som män: ”Trots sin begåvning hade [fröken] Ekstrand ingen möjlighet att [...] mäta en mans och en kvinnas handlingssätt med samma måttstock.” Problemet tas upp på flera ställen i romanen: ”för att visa att jag dög något till, måste jag skaffa mig ett så kallat manligt yrke.”
I nummer 5/2014 av Vi läser visar Louise Epstein sin bokhylla och säger: "Lyttkens var superfeminist, var före sin tid och är lite bortglömd idag. Den venetianska spegeln hette min absoluta favorit. Det var underhållande och lite mystiskt och samtidigt spännande; hur väljer man egentligen sitt eget liv och hur kan man ta kommandot?"

8 kommentarer:

znogge sa...

Tyvärr kan det nog vara så att kvinnor blir kvinnors fienden. Jag har sett exempel på det några gånger och det är tråkigt. Bilden av feministen är riktigt intressant minst sagt och rejält fördomsfull också!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, visst är det märkligt... inte alls självklart att kvinnor stödjer varandra.

lavendia sa...

Det var alltså inget nytt ord. Att tänket inte var nytt, vet man ju. / Britt

♥ Hanneles bibliotek sa...

Britt, Alice Lyttkens är underskattad - som så många kvinnliga författare.

Mrs. B sa...

Jag har bara läst någon av Lyttkens historiska romaner, men "Det r dit vi längtar" står faktiskt i bokhyllan - och det är samma upplaga som din, Hannele.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Mrs. B, kul! Ska bli intressant att höra vad du tycker!

Freja sa...

Ännu en författare jag läste som ung men sen glömt bort!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Freja, vissa böcker kan man läsa om med behållning.