Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 april 2017

fint eller fult - olikhet

"Helt plötsligt har två gamla inlägg fått nytt liv. De handlar om fin och ful litteratur och om det finns någon litteratur som rent objektivt är bättre än annan. Debatten startade på Bokhora och jag skrev tre inlägg i ämnet som har de inte så fantasifulla titlarna Vad är egentligen dåligt?, Okej, lite snobbig är jag och Vad är egentligen kvalitet?" funderar Enligt O.

Sigge Stark ingick i underhållningsgenren, sådant ansågs "fult".
Många kvinnliga författare har nu fått ett lyft. Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, har skrivit Sigge Stark : Sveriges mest produktiva, utskällda och lästa författare. Totalt 120 romaner, kritiken mot kvinnliga underhållningsförfattare har inte varit nådig men nu har Leffler gett Sigge en plats i litteraturhistorien.
Sigge Stark skrev pusseldeckare och även en seriös trilogi om hur det var för civila att leva under kriget, med hunger och flykt. Förläggare valde att saluföra böckerna som kärleksromaner; Kärlek i fred, Kärlek i krig, Kärleken segrar. Vanligt att förläggare ändrade både titel och slut i hennes böcker. Hennes böcker översattes till danska, norska, finska, men bibliotekarie tyckte ju att dessa visade "dålig" smak.
 .
Länge har jag drömt om att ta mig igenom Ulysses av James Joyce, och velat ta en promenad med Leopold Bloom på Dublins gator. Båda sakerna har jag gjort.
Första kapitlet är inte helt lätt att hänga med, men det är bara att läsa vidare, det underlättar om man kan lite Irlands historia och känner till olika irländska författare. Joyce använder mycket ljudhärmande ord, gamla sånger och dikter. Erik Anderssons förklarar i sin lilla bok en del och berättar om svårigheten med översättning. Kanske "fin" litteratur, få har orkat läsa hela.

16 kommentarer:

Villa Freja sa...

Jag tänker att det inte finns, eller bör finnas fin - och fullitteratur utan tänker att all läsning är bra läsning. Och smaken är som baken ...

Hanneles bokparadis sa...

Freja, gränserna håller på att suddas ut - och biblioteken har all sorts litteratur.

MissMagic sa...

Vill läsa lite av allt. Både "fint" och "fult." För även litteratur som generellt ses ner på är fin på sitt sätt :)

Veiken sa...

All läsning är bra, sedan beror det på läsarens tycke och smak! Sigge Stark är kult nu!

Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, samma här, jag vill läsa allt.

Veiken, bra att många författare har fått ett lyft och ses inte ner av bibliotekarie...

Robert W sa...

Det var synd om Sigge Stark.

FrökenChristina sa...

James Joyce kräver ju sin läsare. Fast kan vara värt det i slutänden.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, mycket som gick lite snett i Sigge Starks liv.

Fröken Christina, James Joyce är mycket intressant.

znogge sa...

Var sak har sin tid och det ska finnas en bok för alla. Läsning är givande men vi har alla olika smak vilket jag tycker är riktigt befriande!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, färre smakpoliser även på biblioteket numera.

Ugglanoboken sa...

Tycker man ska få läsa precis vad man vill - ofta läser man ju olika böcker av olika anledningar. Ulysses anses ju fin, och den är faktiskt också alldeles fantastisk!

Hanneles bokparadis sa...

Helena Andersson, som tur är så får man välja precis den bok man vill!

Camilla sa...

Mitt inlägg handlar också vad som är ful och fin litteratur, men mer inom barn/ungdomslitteratur. Sen tycker jag inte att man ska särskilja det utan man ska få läsa den litteratur man vill.

Även nu verkar ju även kritiker tro att visa författare skriver ful litteratur som tex Camilla Läckberg.

Hanneles bokparadis sa...

Camilla, nu är det ju "tillåtet" att läsa vad man vill

Mrs Calloway sa...

olika litteratur passar vid olika tillfällen och för olika syften

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, precis!