Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 juli 2017

feministiskt av Dorothy Sayers

"Vad tycker ni om det nya biblioteket?"
"Det är ett mycket vackert rum, det är det. Men jag tycker det är synd att ha en sån stor sal bara för damer att läsa böcker i. Jag förstår inte vad flickor ska med böcker till. Att bli goda hustrur och mödrar kan de inte lära sig i böcker." (sid 143)
Kamratfesten (555 sidor) (Gaudy Night) av Dorothy L. Sayers utspelar sig i ett college i Oxford på 1930-talet där kvinnor fått tillträde. Huvudpersonen Harriet Vanes är deckarförfattare och har levt med en man utan att vara gift. Miss Vanes och lord Peter Wimseys har ett förhållande, fast ganska ensidigt, hon säger nej till hans frierier. Efter kamratträffen med gamla elever börjar mystiska händelser inträffa; skadegörelse, klotter, hotbrev. Även miss Bartons manuskript till sin bok, som är starkt feministisk, har blivit förstörd. Skolan vill undersöka diskret för att inte förstöra sitt rykte, och ber miss Vanes om hjälp för att lösa fallet.

"eftersom regeln verkade vara att en framstående kvinna antingen måste dö ogift eller hitta någon ännu mer framstående man att gifta sig med. Och det begränsade avsevärt den framstående kvinnans möjlighet att välja fritt, eftersom världen, även om det naturligtvis finns mängder av framstående män i den, består av ett ännu större antal medelmåttiga och alldagliga manspersoner. En framstående man kan å andra sidan gifta sig med vem han vill och behöver inte begränsa sig till framstående kvinnor." (sid 66)

Kamratfesten är intressant läsning fortfarande, även kul få inblick hur den engelska universitetsvärlden fungerade, med uppasserskor och allt. Intressant tidshistoria och påminnelse om engelska seder, klassklyftor, kvinnors få valmöjligheter, deras underlägsenhet. Inte mycket stöd av avdra kvinnor heller.
Denna bok passar i Lyrans Feministsommar 2017.

17 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Dority Sayers, då måste boken vara rätt gammal. Man diskuterade även dom frågorna då, men vi har i alla fall kommit en bit på väg.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, denna skrevs 1936, delvis Sayers egna erfarenheter. En deckare utan mord, intressant läsning.

Mrs. B sa...

En av mina favoritdeckare, fast jag har aldrig läst den på svenska så tack för de fina citaten. Uppasserskorna finns fortfarande, "scouts" kallas de. Bor man i collegerum städar man inte själv. Se här:
http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/student-life/11386589/Oxford-University-needs-to-end-the-Downton-Abbey-dynamic-between-students-and-staff.html

Margit sa...

Nu, när du säger det, förstår jag hur feministisk den hän deckaren är. Men jag tyckte inte om lösningen på problemet.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, intressant, jag visste inte hur det är idag, tack för länken!

Margit, romanen skrevs väl för 80 år sedan, problemet kvarstår väl fortfarande

Jokke sa...

Margit sade sanningen, den här är feminisk. Harriet Vane har många samma åsikter som Sayers, som har många svårigheter i sitt liv. Det är evigt, mänskor måste tyvärr kämpa alltid mot samma saker gång efter gång.

znogge sa...

En sak, en tid. Kanske stämmer det inte med våras värderingar. Men en sak en tid...

Kram

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, människan blir tydligen inte klokare...

Znogge, värderingarna verkar vara kvar?

FrökenChristina sa...

Tänk att det var som var svårt då egentligen är svårt idag med. Det är bara att kämpa på.

Mrs Calloway sa...

har inte läst mycket av Sayers. men jag vet att jag tyckte att
The nine tailors var fiffig. Kamratfesten har jag läst, men den gjorde inget starkt intryck. kanske dags för omläsning?

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, det har inte hänt så mycket på 80 år.

Mrs Calloway, jag tyckte mycket om Kamratfesten.

Mrs. B sa...

Absolut, Mrs Calloway men kanske börja med romanerna där Harriet och Lord Peter träffas, stöter och bloter varför/varför de inte bör gifta sig. Harriets tvekan i Kamratfesten är definitivt aktuell än idag. Och sedan avsluta med Busman's Holiday, när de två är på smekmånad. Sayers skrev inte fler böcker om dem, men andra har tagit upp pennan och fortsatt deras historia. Helt klart en av litteraturhistoriens mest intressanta par.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, tack för tips, har inte läst Sayers tidigare, nu blir det ändring... jag har nästan blivit kär i lord Peter Wimseys ❤️

Sara Pepparkaka sa...

Det här är en av mina favoritböcker, men jag tänkte inte direkt på att den var feministisk! Har du läst de fyra böckerna med Harriet Vane? Det har jag, och har nu börjat läsa också dem med bara Peter Wimsey.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, nej, men nu börjar jag bli intresserad.

Mrs. B sa...

Hannele, vem blir inte kär i Lord Peter? Vi får dela på honom!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, haha, trodde jag var den enda! :) ❤️