Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 juli 2017

Green Girl av Kate Zambreno - smakbit

"Rean, folk kommer på rean. Reafolk är värsta sortens folk. De river genom de omsorgsfullt upplagda lådorna med rabatterade varor. De är plumpa typer. De är inga vackra människor." (sid 184)
Green Girl av Kate Zambreno berättar om den unga amerikanskan Ruth som säljer parfymer på fint varuhus i London, tillsammans med andra fattiga utländska flickor. De har knappt råd med mat, men nagelbehandling, frisör och cigaretter räcker pengarna till. Klädda i billiga reakläder och trendiga plastsmycken. Boken skulle kunna vara lärobok för expediter, hur man lockar och får en osäker person köpa dyra produkter som man inte behöver eller har massor av hemma.

"De här flickorna bodde som grisar. Gick på sin röda matta av smutsiga kläder som de plockade upp från golvet, luktade på och satte på sig. De hade viktigare saker för sig. De skulle göra sig snygga, de hade inte tid att tvätta. De är tvungna att göra sig färdiga för sin publik, för blixtarna och vinkandet." (sid 142)

Livet är bäst i filmer, helst om henne själv.
Det är viktigt att kunna visa sig för det motsatta könet, likna snygga kändisar. Ruth promenerar runt centrala London, försöker undvika och se osynlig ut för inkastare, försäljare, tiggare. Men männens uppmärksamhet och uppskattande blickar lockar.
"Vad händer med en kvinna när hon inte längre får några blickar på sig? Är det något sätt en liten död? Eller en sorts frihet?" (sid 164)

"Det är någonting väldigt sexigt med en mäktig man", (sid 176) tycker Ruth (säger man så någonsin om en mäktig kvinna?) Räddningen skulle kunna vara att hitta en rik man. Kärlek är inte heller lätt, inte den riktiga, inte det Ruth längtar efter. 

Till varje kapitel har Zambreno hittat en lämplig citat från olika författare, bland annat Sartre, Shaw, Emily Dickinson, Virginia Woolf, John Keats, Jean-Luc Godard, Roland Barthes, Shelley, Poe, Jean Rhys. Kate Zambreno har skrivit en stark bok om att vara ung kvinna som vill vara något eller någon.

Jag tror på flappern som en konstnär på sitt särskilda område, konsten att vara - vara ung, vara vacker, vara ett objekt... (sid 248)
Zelda Fitzgerald

Denna bok passar i Lyrans Feministsommar 2017.

12 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den reserverar jag på biblioteket. intressant låter det som

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, mycket välskriven intressant skildring.

Christina sa...

Jag gillar när det finns referenser till andra verk, så detta kan vara en bok för mig. Tackar för boktipset!

Christina

♥ Hanneles bokparadis sa...

Christina, dessa citat passade otroligt bra till texten.

Klimakteriehäxan sa...

Låter som kul läsning!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, klart läsvärd intressant bok i London-miljön!

znogge sa...

Intressant bok som jag gärna skulle vilja läsa. Vår yngsta dotter har arbetat utomlands under synnerligen dåliga förhållanden vilket i sig har varit en erfarenhet....

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vår dotter hade inte så fett på McDonald’s heller...

Anonym sa...

Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't appear.

Grrrr... well I'm not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

Anonym sa...

Keep on working, great job!

Anonym sa...

First off I want to say fantastic blog! I had a quick question which I'd like to ask
if you don't mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
I've had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out there.

I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10
to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out
how to begin. Any ideas or tips? Thank you!

Hanneles bokparadis sa...

don’t think, write ❤️