Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

20 mars 2018

svenska klassiker - topplista

1. Alice Lyttkens skrev 39 romaner om självständiga kvinnor i olika situationer. Lyttkens var en av pionjärerna som feministisk författare, vilket inte är känt utan hon uppfattas mest som en populärvetenskaplig författare. Hennes bok Det är dit vi längtar som kom ut 1937. Där finns dubbel-arbetande kvinnor, shopping som tidsfördriv, föräldrarpeng nämns, barnbegränsning, kvinnliga politiker, ordet "feminist" används, och mycket annat. Inget nytt under solen.
2. Ett dockhem (1884) av August Strindberg ingår novellsamlingen Giftas (Henrik Ibsens pjäs hade samma namn). Ett dockhem filmatiserades 1956. Kapten Vilhelm hade varit lyckligt gift med sin Gurli sex år, han önskade att hon skulle skaffa kvinnligt sällskap och slippa vara så ensam. Gurli började umgås med den radikala nuckan Ottilia, deras äktenskap höll på att haverera. Hans svärmor ville rädda deras äktenskap.
3. Mor gifter sig av Moa Martinson är läsvärd fortfarande, kvinnohistoria.
4. Vilhelm Moberg (1898-1973) var viktig när jag lärde mig svenska och läsa svenska författare. Jag gillade hans berättarstil och tyckte att han kom nära en kvinnans sätt att tänka, som om han vad den han berättade om. Mans kvinna tyckte jag om - och självklart Utvandrarna, såg filmerna efter att ha läst böckerna först.
5. Det mest förbjudna (1976) av Kerstin Thorvall (1925-2010) blev tv-film, synd att Thorvall inte fick se det. Boken gillades inte av manliga kritiker på 1970-talet. Flera produktiva kvinnor har fått kritik av sina barn att deras mödrar var frånvarande, men hur många pappor fick samma kritik? Kanske har världen blivit bättre och mer rättvis? För kvinnor.
Svenska klassiker är Johanna nyfiken på.

26 kommentarer:

Marie i Skrifvarstugan sa...

Vilka klassiska pärlor det finns att läsa ! Några av dem har man ju läst och "ett dockhem" har jag varit på teater och sett för typ 100 år sedan :-)

Monika sa...

Alice Lyttkens vet jag att jag blev nyfiken när jag för evigheter sedan jobbade ett år på bibliotek. Alla läste henne. Jag kommer faktiskt inte ihåg om jag läste någon av hennes böcker eller om jag bara tittade på dem.

Ugglanoboken sa...

Alice Lyttkens har jag faktiskt aldrig läst. jag tycker verkligen om Strindbergs noveller och Moberg är ju också en favorit. Gillar din lista :-)

znogge sa...

Jag skulle gärna vilja läsa om flera av dem. Minns att jag tyckte väldigt mycket om just "Mor gifter sig". Står nog i en av hyllorna...

Mösstanten sa...

Fin lista. Giftas, den kändes så modern när jag läste den, kommer jag ihåg. Kul att du tog med Alice Lyttkens och Kerstin Thorvall och Moa Martinsson.

Fialia sa...

Andra versionen av Mor gifter sig, finns i min mors bokhylla. Tror jag började på den en gång, är osäker på om den blev utläst.

Villa Frejas bokblogg sa...

Men just det, Lyttkens. Hur kunde jag glömma bort henne. Älskade hennes böcker när jag plöjde dem i min ungdom. Har dessutom några av dem i hyllan.

violen sa...

Du har hittat fem riktigt bra författare. Kul att du lyfter Lyttkens, jag läste massor av henne när jag var ung. Nu är hon bortglömd. Har du läst om, håller hon fortfarande?
Thorvalls Det mest förbjudna måste jag bara läsa NU!

Hanneles bokparadis sa...

Marie, bra klassiker åldras inte.

Alice Lyttkens är mer feministisk än många tänker.

Helena, det finns hur många bra klassiker som helst :)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, omläsning av bra klassiker ger nya upptäckter hela tiden.

Mösstanten, bra böcker är tidlösa.

Fialia, passa på att läsa Moa Martinson nu, fin kvinnohistoria.

Boklysten sa...

Martinsom och Moberg finns på min lista också. Tack för tips om de andra!

Lena sa...

Strindberg och Moberg är några av mina favoritförfattare bland de svenska klassikerna. Mor gifter sig har jag en svag aning om att jag läst, men är inte riktigt säker.

Mrs Calloway sa...

Alice Lyttkens kvinnohistoria är väl väldigt känd och har lästs kolossalt mycket. och så skrev hon ju memoarer också

Hanneles bokparadis sa...

Freja, du kan plocka fram dem igen.

Violen, bra böcker växer vid omläsning.

Boklysten, var så god!

Lena, inte lätt att minnas allt, boken har även filmatiserats.

Mrs Calloway, ja, i vissa kretsar, men romanerna beskrivs som "pigromaner" - av dem som inte läst. Alice Lyttkens är lite som Herman Lindqvists historia - inte "godkänt" av den akademiska världen.

Klimakteriehäxan sa...

Hade inte koll på att det finns ett svenskt dockhem också! Mobergs utvandrare var omöjlig att gå förbi tyckte jag. Av Thorvall skulle jag nog ha valt nån annan titel. Tror jag.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, oavsett titel så fick man inte tala illa om sin egen mor... ofta är det förlagen som väljer titel och omslag.

Mia Eggimann sa...

Jag har både Moa Martinsson och Kerstin Thorvall i bokhyllan. En del är ärvda gamla böcker.

Anonym sa...

Thorvalls bok skulle jag verkligen vilja läsa. Tack för en fin lista.

Åsa sa...

Mobergs två första böcker i Utvandrarsviten är lästa, Moa Martinson borde man nog läsa något av.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, något speciellt med ärvda böcker.

Kajsa, finns nog på biblioteket, min kommer från loppis.

Åsa, bra att ha något att se framemot.

Bokdamen sa...

Finns så många klassiker. Moa Martinsson är bra!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, något för alla smaker!

Lottens Bokblogg sa...

Justja, Lyttkens. Henne läste jag böcker av också som ung.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, en omläsning ger nya vinklar.

Jokke sa...

Jag borde läsa mera Strindberg. Ingmar Bergman tycker om hans böcker. Harry Martinson, Eywind Johnson, Harry Martinson, Pär Lagerkvist och Selma Lagerlöf är de bästa svenska forfattarna

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, Strindberg var mycket produktiv, finns mycket att välja på