Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 juli 2018

Frankrike - kulturell VM-spaning

så mycket bra franskt det finns, Frihet - den blå filmen, se i svtPlay: HÄR.
Skådespelerskan och djurvännen Brigitte Bardot kan man läsa om i Brigitte Bardot och Lolitasyndromet : essäer av Simone de Beauvoir, boken innehåller nio essäer från 1950-talet (min recension finns: här).
Victor Hugo (1802-1885) var son till en av Napoleons generaler, fast hans mor uppfostrade honom ensam. Hugo är kanske mest känd för Ringaren i Notre Dame, min favorit är Samhällets olycksbarn. Gustave Flaubert (1821-1880) var kompis med Victor Hugo.

Nu har jag upptäckt många bra franska böcker och bra franska filmer, så jag slängde mig över Filmälskarens guide till Paris av Eva Lindfors, Marie Öhgren - för jag är väldigt filmintresserad. Jacques Tati är en av favoriterna, han cyklade runt, men det finns så många bra nya. Hela 200 platser från 158 filmer, man bara längtar!
Nere för räkning i Paris och London av George Orwell är självbiografiskt från hans vistelse i Paris fattigkvarter som diskare runt 1930. Tiggeri var förbjudet och kunde leda till fängelse. Ju mindre pengar man har, dess mindre oroar man sig, skriver Orwell.
En sommar med Montaigne, han läser som jag: "Där bläddrar jag än den ena än den andra boken, utan ordning, plan eller sammanhang; ibland drömmer jag, ibland antecknar jag de här infallen eller dikterar dem, gående fram och tillbaka. Biblioteket ligger två trappor upp i ett torn."
Frankrike fick möta Argentina redan i åttondelen, vilket gjorde enligt O väldigt nervös. Eftersom det är Frankrikes nationaldag så passar inlägget nu.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

för att vara anglofil hade jag samlat på mig en hel del franskt både i bloggen, i min hylla och faktiskt i hårddisken i knoppen. och alla dessa franska nobelpristagare!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Frankrike har producerat flera bra Nobelpristagare i litteratur, en man som inte ens ville ha prispengar (levde med en intelligent kvinna som jag nämner här) jag har gillat det jag läst av Patrick Modiano - fast han skriver om och om av samma tema, men det gör ju många författare.

Ama de casa sa...

Och snart spelar dom finalen också. Kommer nog bara att kolla med ett halvt öga ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, visst är det spännande!