Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 juli 2018

Nuckan av Malin Lindroth

"På middag med ytligt bekanta lät reaktionerna sällan vänta på sig, Ensam var jag väl ändå inte? Jag hade väl tvärtom det som alla par och stressade småbarnsföräldrar längtade efter mest av allt: den fina sortens ensamhet, som används till självutveckling, resor och spännande kulturprojekt, ja den lyxiga egentiden!" (sid 24)
Nuckan av Malin Lindroth är en naken personlig självrannsakan varför man blir ensam utan att själv önska det. Modigt i tider när tvåsamheten blåses upp i medier och kulturen. Det fattas ett ord, nucka fyller den funktionen. Finns det manliga nuckor? Personligt men inte privat, boken kan ge styrka och ord till andra.

Lindroth gör även en historisk tillbakablick om den ensamma kvinnans situation; den gifta kvinnan fick nästan behålla sina egna pengar. Den ogifta Fredrika Bremer fick inte behålla sina egna pengar förrän hon skrev till kungen. Lindroth berättar en smärtsam händelse när hon som sextonåring ensam utbytesstudent i USA får höra av sin värd att hon är en sådan flicka som ingen skulle vilja dejta. Sådana elaka ord biter fast, decennier.

"Det kan låta banalt. Men jag tror att den som lever så, i en ständig ström av vardagsprat som finns där lika självklart som bakgrundsbruset från kylskåpet, med tiden blir väldigt bekräftad i känslan av att vara en svarad människa. Den sortens bekräftelse vill jag också ha." (sid 85)

Några av mina goda väninnor är ogifta, ensamma, barnlösa, har alltid varit det. Vi har känt varandra flera decennier; inte en enda pojkvän  - eller flickvän i sikte. De har alltid levt ensamma men är väldigt aktiva i det sociala livet; umgås, reser med vänner, har fadderbarn. När vi sitter där på kvällen med var sitt glas vitt och mumsar på räkor, så har jag aldrig vågat (?) fråga om just detta. Viktigt ämne, en viktig bok.
bernur har också läst: HÄR.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för det här boktipset! Jätteintressant.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en viktig och intressant bok, tankeväckande.

Mrs Calloway sa...

har också läst, ja

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, tankeväckande bok.