Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 augusti 2018

Bonjour tristesse av Françoise Sagan

"Hans enda fel var att han påverkade mig så att min inställning till kärleken för en tid kom att präglas av en illusionsfri cynism, som med tanke på min ålder och brist på erfarenheter måtte ha verkat mer roande än förskräckande. Jag upprepade gärna för mig själv lapidariska formuleringar, bland andra Oscar Wildes: "Synden är den enda färgstarka ton som finns kvar i vår moderna värld." Den satsen tillägnade jag mig med en orubblig övertygelse som antagligen var mycket starkare än om jag hade omsatt den i praktiken." (sid 29 - översättare Lily Vallquist)
Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel, 1954 översättare Lily Vallquist) av Françoise Sagan skrev hon som 18-åring och boken har fått mycket beröm. Den är en sommarlovsberättelse från Rivieran om den sjuttonåriga Cécile och hennes livsnjutande fyrtiotvåårige far Raymond. Hon latar sig på stranden, struntar i att studera till examen, läser motvilligt filosofen Henri Bergson. De mysiga lediga sommardagarna på tu man hand med fader är snart minne blott. Fader har med sig två kvinnor till det hyrda sommarhuset; fyrtioåriga Anne och yngre Elsa, som är jämngammal med Céciles vän Cyril. Alla umgås, äter tillsammans, går ut och dansar. Den sjuttonåriga Cécile får dricka whisky, men kysser hon den unge Cyril får hon pannor. Cécile får veta att fadern ska gifta sig med Anne, som direkt tar över en uppfostrande roll över Raymonds unga dotter Cécile.

"Överallt blev vi tagna för en harmonisk, normal familj, och jag som var van att att vara ute ensam med pappa och utsättas för menande leenden, illvilliga eller medlidsamma blickar, njöt av att få återta den roll som passade min ålder. De skulle vigas i Paris, så snart vi kom tillbaka dit." (sid 57 - översättare Lily Vallquist)

Det vände, den unga Cécile är stolt över att kunna manipulera sin omgivning.
"... ja, det var just det jag hade emot Anne: hon hindrade mig från att tycka om mig själv. Jag som av naturen var skapad för lycka, vänlighet, sorglöshet, fördes av henne in i en värld av förebråelser och samvetskval, där jag, ovan som jag var vid introspektion, inte längre hittade mitt eget jag." (sid 62 - översättare Lily Vallquist)
 
Nu ska jag låna filmen på biblioteket. Kulturkollo ska diskutera på måndag.
Flera smakbitar: HÄR.

24 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den har jag läst nu och det kommer en text om den på min blogg så småningom. Överraskande bra måste jag säga. Bättreän vad jag trodde den skulle vara.

Monika sa...

Jag är ganska säker på att vi åtminstone läste utdrag ur den här i gymnasiet, men något egentligt minne har jag inte :)

Mösstanten sa...

Hannele, du brukar kommentera hos mig. Skulle du vilja hjälpa mig med en sak? Jag har ju mejlat min support om en komihågruta att kryssa i. Nu ser jag att det finns en, men jag blir osäker på om den alltid har funnits och bara gäller namnet. Skulle du vilja testa och meddela mig resultatet? Om allt du vill ska kommas ihåg blir ihågkommet?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, den knappen fungerar inte, jag tyckte mycket om Sagans bok, vill nog ha den i mitt eget bibliotek.

Monika, jag tycker du kan ge boken en ny chans, läsvärd.

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Inget som jag har läst.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, en gammal klassiker.

bloggbohemen sa...

Jag har läst den och tyckte om den. Innehållet har jag tyvärr i princip glömt helt, men jag minns stämningen i boken så kanske var det just stämningen jag tyckte bäst om.

Hanneles bokparadis sa...

bloggbohemen, stämningen ändrades i slutet

Boklysten sa...

Den finns oläst i min bokhylla och har tänkt mig att ta itu med den så småningom. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, Kulturkollo ska diskutera denna på måndag.

Ama de casa sa...

Är det inte lite fusk att kolla på filmen istället för att läsa boken? Men har man tidsbrist så har man ;-) :-D

Åsa sa...

Den har jag läst, kommer inte ihåg så mycket av den, blev påmind nu. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, absolut inte, det gör jag också ibland :)

Åsa, varsågod, en bok värd att läsa en gång till.

Paula sa...

Vad är en lapidarisk formulering?? Det verkar vara ett främmande språk för mig, o då menar jag inte franskan, "ler". Känner förstås till författarnamnet men inget mer. Läser sällan fransk litteratur för jag verkar inte få något grepp om den. Angående Allendes bok, jag är på vippen att ge upp, är jättebesviken, glättig och flamsig tycker jag att den är. Precis som min uppfattning om feelgood, så hon har väl fått för sig att pröva den inkomstbringande genren...

Hanneles bokparadis sa...

Paula lapidarisk betyder ungefär kortfattad men träffande - ungefär som jag skriver - det är roligt att lära sig nya ord. Denna bok är ganska kort och inte svår.

Marika sa...

Jag vet att jag har läst den här boken, men jag verkar inte minnas så mycket av den. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

Sagan har jag läst men det är länge sedan. vore nästan dags att läsa om. tack för smakebitarna

Lottens Bokblogg sa...

Den här läste jag i gymnasiet. Dvs för väldigt länge sedan ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Marika, allt kan en inte komma ihåg.

Mrs Calloway, tycker att Sagan är värt en omläsning.

Lotten, jag tyckte om boken, som vuxen :)

Sara Pepparkaka sa...

Det skulle ha varit roligt att hänga på Kulturkollos bokcirkel, men jag kunde inte riktigt få tiden att räcka till det den här gången.

Linnea sa...

Jag kan förstå att Bonjour tristesse har blivit en klassiker, men jag hade verkligen svårt att relatera till den när jag läste.. Allt det de gjorde och sa kändes totalt verklighetsfrämmande för mig. :o

Hanneles bokparadis sa...

Sara, man kan titta in när en har tid.

Linnea, kanske inte riktigt så vi flesta vanliga lever :)

Frida G Svensson sa...

det är en av mina favoritböcker!

Hanneles bokparadis sa...

Frida, det förstår jag, Sagan skriver fantastiskt.