Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 mars 2019

Haggan - ingen kö på biblioteket i Göteborg

Tysnadskulturen som omedvetet, ansvarslöst vapen, en härskarteknik. Rebecca Solnit skriver i Män förklarar saker för mig: "Tystnad består, precis som Dantes helvete, av koncentriska kretsar. Först kommer de psykologiska hämningarna, självtvivlen, bortträngningarna, förvirringen och skammen som gör det svårt eller omöjligt att prata om saken, tillsammans med rädslan för straff eller utfrysning om man gör det."
 "Han, den starka, vackra, han kröp så småningom tillbaka in i äktenskapets snigelskal, där han lade sig på knäpptyst lurpass för att infånga ny, mindre besvärlig stimulans. Han var en hallucination, en villfarelse." (sid 29)
Haggan (2019) av Aase Berg berättar om Thelma och Victor som älskar varandra... är gifta men inte med varandra. Inte mycket idyll Berg beskriver, hon är slagfärdig, väcker många tankar, en hel del igenkänning. Många citat ur tv-intervjuer och bokreferenser om liknande ämnen. Många slående rubriker. Medberoende. Tystnadskulturen.

"Haggans sanning är gestaltad, inte bokstavlig. Jag anser det vara ett sätt att visa allmängiltiga fällor i stället för enskilda svinpälsar. Men det kan också kallas omedveten eftergift för tystnadskulturen. Kanske är jag också här inträngd i ett hörn. Det är inte för att vara snäll jag döljer mitt ansikte trots att jag hårdpropagerar för klarspråk. Det är för att förtydliga strukturerna." (sid 185)
bernur har också läst: HÄR.

10 kommentarer:

Znogge sa...

Det låter som en väldigt intressant bok. Tystnadskulturen är inte att leka med...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det har varit alldeles för mycket tystnadskultur...

Mösstanten sa...

Intressant. Tack för att du påminner om den här boken.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant läsning, tankeväckande.

Mrs Calloway sa...

håller just på med denna. mycket en vill stryka under. kanske tycker jag att energin går ut lite mot slutet. har lite kvar

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, rubrikerna är ju tydliga, kanske inte allt lika intressant eller viktigt...?

Ylva sa...

Låter intressant! När jag var liten fanns det ett hem för utvecklingsstörda som hette Haggården och de som bodde där kallades haggisar. Jag trodde haggor var de kvinnliga...

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, hoppas det inte uppfattades elakt...

wiolettan sa...

Intressant, en bok full av djup, kantänka.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, Berg är tydlig om saker en själv bara har tänkt.