Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 mars 2019

Rymlingarna av Ulf Stark

"För jag fattade att vi inte såg likadant. Han såg det som hade varit. Det som han hade sett tusentals gånger då han åkt den här vägen medan farmor ännu levde. Han åkte bakåt i tiden. Man kunde se det i hans ansikte. Fast det var lika skruttit och rynkigt som vanligt, så fanns det en yngre farfar bakom alla rynkorna.
   - Vad ska vi göra när vi kommer fram? undrade jag.
   - Jag vill se huset en gång till, sa han." (sid 50)
Bokcirkeln har pratat om Rymlingarna (2018) av Ulf Stark, en mysig tankeväckande bok om förhållandet med den sura och tvära farfadern och hans omtänksamma barnbarn. De förstår och tycker om varandra. Farfar Gottfrid vill rymma från sjukhuset, få en sista titt på sitt sommarhus som han själv har byggt. Barnbarnet Lill-Gottfrid vill hjälpa honom att uppfylla den sista önskan. En vacker bok med helt underbara teckningar av Kitty Crowther. Så många fina tankar även teckningarna väcker. Ulf Stark gick bort och fick inte se boken färdig, han som är med som en svart korp.

"Jag hämtade trädgårdsbordet och satte fram en stol till mig. Jag hade gjort i ordning varsin smörgås till oss, med kall skivad potatis och köttbullar. Jag bar ut dom på en bricka tillsammans med ett glas vatten, ett glas pilsner, farfars pillerask, en tesked och burken med lingonsylt." (sid 73)

10 kommentarer:

znogge sa...

Ulf Stark har skrivit många bra böcker tycker jag. Denna vill jag läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, denna passar för alla åldrar.

Mösstanten sa...

Jag vill också läsa den!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, helt underbar bokpärla!

Klimakteriehäxan sa...

Stark var en suverän skribent.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, denna hans sista är helt underbar.

Ama de casa sa...

Låter som en mysig och tänkvärd bok :-)

Ha en fin fredag!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, en fin bok alla borde läsa ❤️

wiolettan sa...

Ulf Stark, en fin författare, men denna har jag inte läst och den blev jag nyfiken på. Tack för smakprovet. Önskar dig en fin fredag.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, denna är relativt ny, hans sista bok.