Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 april 2019

Au pair av Cecilia Hansson

Att klä på småbarnen tar en evighet. Treåringen
klättrar upp på köksbordet. "Nej", skriker jag.
Då stelnar han till, blir medgörlig, nästan apatisk.

Utomhus är det iskallt. Gatorna är tomma och alla 
hus ser likadana ut. Vad gör man egentligen med
två småbarn? Kanske en promenad? Treåringen
springer i förväg, jag måste bära ettåringen för att
hänga med. (sid 101)
Au pair (2019) av Cecilia Hansson är en resa tillbaka i tiden, en bok om besatthet. Eller? Kvinnan återvänder gång på gång till Wien där allt började på 90-talet och hon var au pair i olika familjer. Hon läser filosofi, översätter, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och får barn, men tänker på Wien. I fyra år har hon varit instängd i en relation innan hon spränger sig ut. Maken får sitta hemma och vara barnvakt medan hon går på språkkurs på universitetet i Wien. Läraren som är doktorand i litteraturvetenskap och kulturjournalist har hon inte glömt.

"Lärarna kom från olika länder. En dag höll den norska författaren Gro Dahle en föreläsning. Hon berättade om hur hon försökt skriva böcker på olika teman. En  gång hade hon en idé till en deckare, hade målat upp hela intrigen. Förläggaren var förtjust. Men när hon var färdig hade det blivit ännu en bok om hennes mamma." (sid 90)

"Alla svärmar för vår lärare, utom jag. Trots att han är från Ungern och säger att poesi är nyckeln till all filosofi. Men jag skriver min examensuppsats om kärleken. Om känslornas nedtoning och vår tids rädsla för allvar. Om Kieslowskis Frihet - den blå filmen och allt vatten som flödar i den." (sid 131)
bernur har läst: HÄR.

8 kommentarer:

Hanna sa...

Roligt att du läst. Vad tyckte du? Jag gillade den.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag gillade absolut boken, klart läsvärd.

Mösstanten sa...

Ännu enbok som jag kan tänka mig att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag tyckte boken är riktigt bra och läsvärd.

Ama de casa sa...

Svärmar för läraren? Själv svärmade jag för lärarens son, och vi är fortfarande gifta ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, hihi, allt slutade ju lyckligt för er ❤️

Ama de casa sa...

Jag gillar happy endings ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, trevligt!