Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 mars 2020

En avlägsen kust av Jenny Colgan

"Alla visste att tjänsten som distriktsläkare hade varit utannonserad i åtta månader nu, utan en enda sökande. Det var likadant överallt. En enorm läkarbrist över hela landet och ytterst få som ville ta med dig sin välbehövliga kunskap till en ö som låg sä här pass avsides." (sid 12)
En avlägsen kust (2020) av Jenny Colgan berättar om Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension, finns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides. Långt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att behandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver. Och hans far har tvingat honom lära si engelska, för att han skulle kunna jobba överallt i världen.

Men det räckte inte med engelskan, han är tystlåten, småpratar inte, har inga vänner och han saknar sin familj, letar efter dem överallt bland hjälporganisationer. Lorna är hans enda vän, de pratar och tar sina morgonpromenader. Ryktet börjar gå om de två.

"Det var underbart klart och vackert ute. Solen gav löfte om kommande värme. Den strålade klar från en ljusblå himmel utan slut, som gick ihop med den stora, till synes oändliga stranden nedanför gården. Små tuvor med strandväxter böljade lite, men till största delen var stranden helt perfekt, som om den hade designats för en filminspelning. Hon kunde se en annan hund långt, långt borta, som hoppade runt sin ägare." (sid 108)

11 kommentarer:

Znogge sa...

En bra och småtrevlig serie.

femfemman sa...

Gillar hennes böcker. Snabblästa, småmysiga, en stunds avkoppling och feelgoodig vardagsflykt.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, hur trevligt som helst med den skotska miljön.

Anna-Lena, Colgan blandar olika åldrar, allvar och mys på fint sätt.

Mösstanten sa...

Verkar vara en mysig bok. Något att läsa i dessa dagar, kanske.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, alltid lagom blandning av mys och allvar i Colgans böcker.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Skottland lockar alltid!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, både i verkligheten och i böcker!

wiolettan sa...

Detta, helt något i min smak.
Ser fram emot att få läsa hela historien.

Hanneles bokparadis sa...

wiolettan, man mår bra av Colgans böcker.

Ylva sa...

Jag har läst ett par böcker av Colgan och gillar henne. Denna verkar aktuell. Jag hoppas att läkarkunnande bland invandrare tillvaratas!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jag har personligen träffat både persiska och ryska läkare, oerhört kunniga och pålästa när man kommer på besök!