Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 augusti 2021

vädret och klimatet - kulturfråga

En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras (1914-1996) är delvis självbiografisk. Duras mor blev änka med små barn och köpte en bit land som mestadels var översvämmad. Modern planterar frenetiskt snabbväxande bananer i jordlotten, där fördämningar rasar.

Eremiterna i tajgan
av Vasilij Peskov är en otrolig och sann berättelse om en rysk familj som gömmer sej och lever ensamma i skogen flera decennier. De odlar sin potatis, plockar skogens skatter, väver sitt eget tyg av hampa, nästan utan några verktyg alls, deras religiösa övertygelse var sträng. Yngsta dottern Agafia Lykova levde när boken kom ut, hon blev ensam kvar och ville inte flytta och leva bland andra människor.

Ett brokigt band om renens horn av Keradam Balajieyi berättar om ett annan sorts liv för hundra år sedan. Dottern Dasja ser den djupa stigen som de fyrtio renarna, som ska till marknaden, hade trampat upp - allt hade försvunnit över natten och dolts under ett täcke djup snö på morgonen. Föräldrarna har gått för att idka pälshandel med ryssarna och lämnat de tre barnen ensamma i kåtan i skogen.

Vilka kulturella verk där vädret och klimatet har betydelse för handlingen har berört dig? undrar Enligt O i: veckans Kulturfråga.

11 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

En fördämning mot Stilla havet har jag läst flera gånger. otroligt bra. de andra båda känner jag till

Klimakteriehäxan sa...

Originella böcker du hittat och tipsar om!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Duras är verkligen bra.

Klimakteriehäxan, böcker som berört mig starkt.

Veiken sa...

Det finns många olika livsöden, både verkliga och påhittade.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, och vädret är viktigt, vi får ha respekt för det, vi är beroende av vädret.

Znogge sa...

Tre mycket intressanta böcker du tipsar om. Vädrets makter är starka och påverkar mycket.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, riktigt bra böcker, väder är vi beroende av och bör ha respekt.

Hanna / Rak i ryggen sa...

En fördämning... har jag länge tänkt läsa, ända sedan min fransklärare pratade om den på 1990-talet. Dina två andra verkar också superintressanta. En annan sorts liv.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag tycker mycket om alla tre.

enligt O sa...

Vilka spännande tips! Tack för dem.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, riktigt bra böcker om annan sorts liv.