Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 september 2021

Meter i sekunden av Stine Pilgaard

"När man får barn går man med i en klubb, och det är exakt som att vara rökare. Tillsammans lämnar man festen, går ut i kylan, ställer sig lite närmare varandra än man behöver. Man tittar menande på varandra precis innan man tänder, och man vet precis hur den andra personen känner. Socialgrupp, politisk tillhörighet, ålder och kön kan upplösas i en gemensam passion som man vet att man blir trött, ful och gammal i förtid av. Man vet att det är oförlåtligt dumt, men man kan absolut inte vara utan det och funderar till och med över när man ska ta nästa." (sid 65)
Meter i sekunden (2021) av Stine Pilgaard berättar om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hon vill anpassa sig, höra till. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?
En humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt. Ibland riktigt roligt, ibland krystat, många fullträffar och igenkänning. Boken skulle passa bra i en bokcirkel.
                             Översättning av Helena Hansson och Djordje Zarkovic. Modernista.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Nu blir jag nyfiken igen! Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, helt ny lite rolig bok, väcker tankar och igenkänning.

Znogge sa...

Det låter som en intressant bok så den vill jag absolut läsa. Notering gjord :D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, kanske trakter du är bekant ned 😊