Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 oktober 2021

Märta Tikkanens Män kan inte våldtas i svtPlay

Bibliotekarien Eva blir en kväll våldtagen av Martin, men istället för att polisanmäla händelsen bestämmer hon sig för att hämnas. Hon tänker förödmjuka Martin på samma sätt som hon själv blev förödmjukad, genom våldtäkt. Till skillnad från Martin tänker Eva dock polisanmäla sig själv och rakryggad stå för vad hon har gjort. Filmen (1978) bygger på Märta Tikkanens roman (1975) med samma titel.
Regi: Jörn Donner. I rollerna: Anna Godenius, Gösta Bredefeld. Se: HÄR.

När romanen publicerades, 1975, väckte den avsmak hos en stor del av läsarna. Tikkanen skrev om ämnen som var tabubelagda i det finska samhället, om våldtäkt och att vara anhörig till en person som lider av alkoholism. Kritikerna ratade henne, och hennes verk beskrevs som kiosklitteratur. I en intervju i det finlandssvenska tv-programmet Efter nio beskriver Tikkanen hur hon, då boken var nypublicerad, blev spottad på en gång, och till och med blev slagen. Mottagandet i Sverige blev aningen mildare än i Finland. Med Män kan inte våldtas blev Märta Tikkanen en av den nya kvinnorörelsens galjonsförfattare, inte bara i sitt hemland Finland utan i hela Norden.

6 kommentarer:

Anki sa...

Jag har läst boken, den var bra. Finland har inte tagit Tikkanen så bra emot. Jag läste hennes biografi och hon berättade om kritiker som ville att hon ska skriva något annat...

Hanneles bokparadis sa...

Anki, Märta Tikkanen var tidig, nu verkar världen ha kommit i kapp, jag såg Jörn Donners film för länge sedan, den är riktigt bra...

znogge sa...

Jag tyckte filmen var mycket bra. Skulle gärna se om den.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väcker mycket tankar, viktigt att lyfta fram filmen igen, fast tankesättet har förändrats, till det bättre för kvinnorna.

Klimakteriehäxan sa...

Såg filmen nu. Inte jättebra, men intressant definitivt!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Tikkanen var verkligen före sin tid!