Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 april 2011

Gelem, Romadagen

Romer är en folkgrupp som fortfarande har det tufft, romska rättigheter är inte självklara, inte ens här. I Göteborg firas internationella Romadagen med att hissa den nya flaggan, utställningar och annat. Hjulet symboliserar deras vandring.

9 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det här firandet hörde jag om tidigt på morgonen i radio. Det var precis när jag vaknade som någon berättade om det. Nu när jag ser att du skrivit om det så påminns jag om de tidiga orden som nästan kom till mig på gränsen mellan dröm och verklighet.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Monika Häägg, nästan som déjà vu..

Boktokig sa...

Jag missade totalt att det var deras dag.

♥ Hannele sa...

Boktokig, inte lätt att hålla reda på allt ;)

evalinn sa...

Och det var först härom dagen som jag lärde mig att den romska flaggan ser ut så. Rätt hemskt att jag inte vetat det tidigare!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Evalinn, flaggan är helt ny, hissades upp för första gången i år.

romkrogirl sa...

På tal om att flaggan är ny stämmer tyvärr inte... De romska befolkningen fick sin flagga 1995.... Romernas nationaldag är 8 april!! & de fick dom i en kongress 1971 i London... Deras national sång heter Gelem, Gelem...

romkrogirl sa...

På tal om de romska flaggan så är den tyvärr inte ny.. Romska befolkningen fick flaggan beviljat 1995!!! & deras nationaldag är 8 april.. Vid en kongress i London 1971 så fick dom sin nationaldag!!! Så me andra ord har dom haft nationaldag sen några år tillbaka sen kom deras flagga... Deras nationalsång heter Gelem, Gelem!!!!

♥ Hannele sa...

Romkrogirl, helt rätt, men det var första gången som Göteborgs kommun hissade upp den nya flaggan officiellt.