Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 september 2011

Mera Siri

Siri von Essen var August Strindbergs stora kärlek, men med jobb och tre små barn funkade det inte mellan dem. Siri hade varit gift tidigare och Strindberg gifter om sej ett par gånger till. Egentligen tänkte jag berätta om boken Victoria av Ole Söderström, som jag hittade i fyndkorgen på loppis för 3 kr. Boken berättar om Harriet Bosses äktenskap med August Strindberg (1901-1904), de fick en dottern Anne-Marie. Vid skilsmässan är de överens att hon ska få träffa båda föräldrarna. Strindberg målar även tavlor i boken och jag blir nyfiken, om dessa motiv existerar, hans tavlor är ju högt värderade idag.

4 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Siri von Essen måste ha varit en otroligt stark kvinna! Och fast besluten att verkligen göra det hon ville. Hon hade ju både själva Strindberg och hela tidsandan emot sig

Anna-Karin sa...

Allt vad gäller August Strindberg är intressant, tycker jag. Inte minst kvinnorna kring honom. Grattis till ditt bokfynd!

Znogge sa...

Hans tavlor är oerhört högt värderade och många menar att han är en av Sveriges främsta konstnärer. Min släkting fick många sköna miljoner när tavlan såldes...

♥ Hannele sa...

Läst, tänk att allt detta hände för hundra år sedan... Dom försökte men hade inte så mycket förebilder.

Anna-Karin, verkligen, mycket intressant man och han gillade ju starka kvinnor. Har man ögonen med sej, kan man göra fina bokfynd.

Znogge, låter spännande, kul att tavlan hittades.