Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Tiden har stått stilla, kvinnor har det bedrövligt i många fattiga länder: tvångsgiftemål, misshandel, ingen skolgång för flickor. Även i Norden finns trafficking, kvinnomisshandel, löneskillnader, färre kvinnor i toppen, överallt ser man skillnader som beror på kön. Tyvärr behöver dagen uppmärksammas ännu, kanske hundra år till.
Internationella Kvinnodagen har över 100 år på nacken. I flera europeiska länder har den blivit lik Mors Dag; kvinnor ger blommor till varandra. En kvinna berättade igår att i västra Afrika dansar och festar kvinnorna, medan männen lagar mat, tar hand om barnen, diskar... vilket männen inte gör i vanliga fall.

Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar: enligt OMarias stickning och läsning , Böcker x 3Hanneles Bokparadis , Nina RuthströmSofies Bokblogg , Mind the BookI mitt sinneAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my ownMadeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica - en dröm i rosa,   Tvärtemot...och dagarna gårFix Me Up TinaO  , Calle BrunellBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  ...and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan

14 kommentarer:

Åsa sa...

Tyvärr är det så :(

♥ Hannele på Hisingen sa...

Åsa, det har hänt alltför lite...

Sofie Nordquist sa...

Svar: Väljer man att bara läsa vissa delar av Bibeln är det klart att det kan läsas ganska antifeministiskt, särskilt i Gamla Testamentet. Det står dock klart och tydligt att Jesus menar att alla är lika värda. Exempelvis Galaterbrevet 3:28 "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna, alla är ni ett i Kristus." Jag tror att Jesus älskar oss oberoende av vad vi har för kön.
I Bibeln finns fler kvinnor som betytt mycket. Exempelvis hans mor Maria, som var kvinna, Ester, Ruth, domaren Debora med flera. Jag tror att han använder mig (som är kvinna) och jag känner många kvinnor som tror att Jesus är Messias, men ändå inte är underställda män.
/Sofie

Boktjuven sa...

En fd kollega på ett tidigare jobb tog alltid med sig bakelser till oss kvinnliga kollegor på kvinnodagen. Ganska rart, tyckte jag.

Läst, sett & hört sa...

konstigt att dagen inte firas mer här i Sverige, egentligen.
och, Hannele, hur får jag bort alla http:n i sidfoten? måste jag sitta och mackla med varenda adress?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Sofie Nordquist, jo, Jesus var vår första feminist och kommunist; alla är lika värda...

Boktjuven, vilken trevlig kollega!

Mrs C, det finns två sätt att förhålla sig till Internationella Kvinnodagen, i Finland är det också mer som Mors Dag numera (jag kopierade bara Enligt O:s lista och la den i Skriv (inte i Redigera HTML)

Emma sa...

Det ar sa synd att vi inte har kommit langre, men det ar bara att anta utmaningen och streta vidare!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Emma, det går för långsamt...

mind the book sa...

vill ha all fin feministisk litteratur i headern. har aldrig sett The Madwoman in the Attic i fysisk form, t.ex.

♥ Hanneles bokparadis sa...

mind the book, riktiga godbitar, jag har bara lånat..

Lotten sa...

Vi hade en sån diskussion på jobbet, det är så lätt att glömma hur viktig dan är i andra delar av världen.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Lotten, tänk, vanlig förlossningsvård för kvinnor är undermålig i många länder, ingen skola för flickor...

Metronyx sa...

Åh, jag gillar tanken att ge kvinnorna i sitt liv blommor. Det vill jag minnas nästa år. Det som alltid gör mig lite beklämd är att höra kvinnor i Sverige säga att feminismen spelat ut sin roll, och att vi är jämställda här. Jo, just det...men resten av världen. Sen kan man ju diskutera vad jämställdhet egentligen är!

♥ Hannele sa...

Metronyx, det återstår mycket även i Sverige, men i resten av världen har kvinnor det riktigt tufft, inte ens elementär hälsovård får de lära sig. Jämställd är man väl när man har samma val, oavsett kön... ålder.