Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 juli 2012

Köpa eller inte?

Vad är det som styr och påverkar när ni köper böcker?

14 kommentarer:

Swedish Zombie sa...

I första hand vad jag läst om boken/författaren tidigare. Men helt klart spelar till exempel omslaget roll ibland, fånigt nog. Och PRISET!!! En chansning får inte kosta hur mycket som helst. Nån hundring är helt okej, men fullpris som för en nyutkommen inbunden bok gör att jag ofta avstår om jag inte är säker på att det är nåt jag vill läsa.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Swedish Zombie, tre bra kriterier, och som du säger kan man chansa om priset är lågt... Själv har jag upptäckt biblioteket, men det blir en del köpt också.

My Myself and I sa...

Just nu har jag precis läst om Lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupery och upptäckte att han skrivit så mycket mer än den. Så i det här fallet är det en nyfikenhet att vilja läsa mer av en underbar författare.

♥ Hannele sa...

Desirée, precis! Det händer mej ofta att jag vill fortsätta med samma författare och ibland kan det vara kivigt att hitta äldre böcker.

Linnea sa...

Jag köper inte så mycket böcker, men när jag ändå köper facklitteratur/kurslitteratur så brukar det få slinka ned någon pocket också. Jag köper i så fall helst böcker som jag har hört talas om tidigare (i tidningar eller bloggar) och som Boktipset förutspår att jag kommer att gilla. Köper alltså inte grisen i säcken.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Linnea, förut köpte jag mest faktaböcker, trädgård, men när jag går på antikvariat, köper jag ibland grisen i säcken, om priset är rimligt.

Läst, sett & hört sa...

1/ intressanta författarskap

2/ oemotståndliga omslag

3/ okänt som verkar spännande

får mig att köpa. om jag är tveksam friar jag hellre än fäller. meningen med frestelser är att man ska falla för dem. eller hur det nu var han sade, Oscar Wilde

♥ Hannele sa...

Mrs C, Oscar Wilde var en klok man ;)

Carro sa...

Verkar boken bra när man läser på baksidan så tar jag den, annars så går man ju mycket efter författare som man gillar och har läst mycket bra av förut.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Carro, sista tiden har jag blivit lite besviken på baksidestexterna...

ewa sa...

Eftersom jag jobbar på bibliotek lånar jag mest, men en del böcker vill jag äga! Men våra bokhyllor är överfulla och det innebär att jag tänker en gång extra. Vill äga böcker som jag läst och varit stora läsupplevelser, kanske läser jag dem igen eller så tar jag bara och bläddrar i dem då och då. Den fysiska känslan av en bok är viktig för mig. Eller så köper böcker jag tror på, senaste köpet är Agaat som jag vill ha tid att läsa utan att känna mig stressad att lämna åter.

♥ Hannele sa...

Ewa, precis, ibland gör jag små markeringar, vissa böcker vill man läsa i lugn och ro utan att behöva lämna boken ifrån sig.

Läst, sett & hört sa...

baksidestexter kan vara direkt missvisande! jag brukar ofta läsa dem sist och ibland känner jag inte igen boken jag just läst!

♥ Hannele sa...

Mrs C, så sant så! Numera öppnar jag boken och försöker läsa lite och få en uppfattning.