Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 augusti 2012

Doftande trädgårdar för de blinda

I Doftande trädgårdar för de blinda av Janet Frame (1924–2004) möter vi modern som väljer att leva som blind, dotter som vägrar att tala, och fadern som stuckit för ett decennium sedan. Mor hör färgernas olika ljud, ljuset som smattrar, rasslar och lämnar volymen högt. Hennes föräldrar bestämde över ljuset och gjorde skuggvärlden hemlighetsfullt. En fyr, märkligt med ett hus för ljus. Pappa Edward lever ensam och leker med plastsoldater, då får han hålla världen på plats, bestämma och belöna. Han släktforskar, bedriver seriös forskning om en släkt, han har valt det förflutna, ägnar sig åt de döda. Dottern Erlena pratar bara med farbror Skalbagge som bygger likkistor på fönsterbrädan. Och funderar vad är mening med talet? Att tiga är guld, har man ju lärt sig. Tankar och minnen, dåtid och nutid. Kafka och Jennifer Winterson börjar jag tänka på.
Frame har även skrivit En ängel vid mitt bord och några till. Modernista ger ut Janet Frames fyra första romaner: Ugglor gråter [1957], Vid alfabetets gräns [1962], Doftande trädgårdar för de blinda [1963] och Ansikten i vattnet [1961]. De tre förstnämnda för första gången i svensk översättning av Marita Zonabend.

6 kommentarer:

Anki sa...

Låter intressant! Doftande trädgårdar för de blinda är ju ett vackert namn. :)

♥ Hannele sa...

Anki, en intressant och annorlunda bok.

Ingrid sa...

Väldigt bra att det kommer svenska översättningar. Modernista har intressanta utgivningar!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Ingrid, verkligen, Modernista har tagit upp många bra intressanta författare.

Ann-Marie sa...

Vad kul att hitta till din blogg! Vi har en del gemensamt ser jag. Jag ska genast följa dig och ser fram emot att läsa.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ann-Marie, kul att du hittade hit :)