Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 september 2012

Konsten att vara kvinna

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran har varit slutsålt på nätet, hittade den sista i bokaffären. En rolig bok om allvarliga ting, lite sorgset om hennes uppväxt. Jag läste nyligen i Ladies av Johan Hakelius om rebellisk Mary Whitehouse som förlöjligades för att hon moralisera BBC:s ungdomsprogram. Moran är friskt omväxlande motpol till allt akademiskt som dominerar kvinnorörelsen och queer. Humor är ett starkt vapen. Boken kommer förhoppningsvis att nå många unga kvinnor och ge dem styrka att själva bestämma över sina kroppar, behåring och annat.

6 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

att påstå att Caitlin Moran är en frisk fläkt känns som ett understatement

♥ Hannele sa...

Mrs C, hon behövs!

kalebass sa...

Jag har haft förmånen att oftast träffa starka kvinnor, även under barndomen. Pojkflickor sa man då. Som kunde klättra i träd, skjuta med pilbåge, och slåss! Det gör mig ont att se hur unga flickor fortfarande söker bekräftelse för att behaga och passa in. Gäller även män, förresten. Mänskligheten utvecklas mycket långsamt.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

kalebass, att bara vilja behaga är en styggelse, sällan pojkarna gör det...

...med näsan i en bok... sa...

Är nyfiken på boken!

♥ Hannele sa...

Anne, den kommer säkert snart till bibliotek.