Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 november 2012

Zigenerska

Zigenerska (1963) av Katarina Taikon var hennes debutbok, hon kämpade för romernas lika rättigheter och skrev skrev Katitzi-böckerna efter att kämpat för att själv få lära sig läsa och skriva. Den dag jag blir fri : en bok om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi är en ny biografi, som jag inte läst och vet inte om den bidrar med något nytt. Sverige är ett fördomsfritt land och nyligen har man beslutat att de papperslösas barn har rätt att gå i skolan. Och asylsökandes barn får skollunch nu. Alltid något.

4 kommentarer:

Louise sa...

Åh läste om den nya biografin i tidningen idag, skrev genast upp den på att-läsa-listan! Katarina Taikon var en sådan beundransvärd person!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Louise, tydligen innehåller den nya biografin inte så mycket nytt, men bra att Katarina Taikon lyfts fram igen, för hon gjorde en stor insats.

Bättre böcker sa...

Jag vet att det finns vissa som har läst Taikons böcker i skolan men för mig som är sen åttiotalist hörde jag aldrig talas om den här författarinnan förrän i vuxen ålder. Vilket är synd, många unga idag vet väldigt lite om romers situation (kanske många äldre också?). Inte undra på att romer är den sista (nåja) gruppen i Sverige som det fortfarande okej att öppet diskriminera! I den matbutik som min kompis jobbar i följer alltid personalen efter handlande romer i butiken. ALLTID! Klart det finns smygrasism mot andra icke - svenska grupper men mot romerna är fördomarna totalt synliga och t o m uppmuntras av butikschefen .. Sjukt!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Visst är det helt sjukt, så mycket fördomar och okunskap. Nu får de flesta i alla fall gå i skolan, fast det finns få med högre utbildning, ett litet steg i taget, det går långsamt.