Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 januari 2013

Eftersom ingenting varar

Äntligen! Efter att ha sett en mysig film har jag väntat på att få läsa något av Laurence Tardieu och det blev Eftersom ingenting varar (Puisque rien ne dure). Ett efterlängtat initiativ av Oppenheims förlag att översätta hennes böcker, Thérèse Engs översättning. Stillsamt fångar boken en direkt.
Finns det något värre än när ett barn försvinner. Ett långsamt och tyst fall, man blir främlingar för varandra. Andra talar främmande språk, meningarna avlöser varandra utan att man förstår. Enkla vardagliga sysslor blir viktiga, ord kan rädda en människa, de håller kvar bandet till en själv. Orden gör att man inte villar bort sig i galenskapens djupa natt. Tiden betyder ingenting. Ibland är evigheten här... Vi ska alla ge oss av. Vi passerar bara. Evigheten är inte i tiden, den är i djupet. Hitta tillbaka, fortsätta. Livet är inte konstruerat på det sättet att man kan vända tillbaka. Värdet av ett liv beror på de val man gör, skriver Tardieu.

8 kommentarer:

Znogge sa...

Låter som en läsvärd men lite tung bok. Just att läsa om barn som försvinner är jobbigt...

♥ Hannele sa...

Znpgge, boken är inte tung, fast ämnet är så allvarligt, mycket läsvärt.

Mrs Calloway sa...

förefaller intressant och tänkvärt. det blir inköpsförslag till det lokala biblioteket som missat denna.
tack för tips, Hannele

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, årets bästa läsupplevelse.

Västmanländskan sa...

Jag fick den också, och den är nästa bok på läslistan.

♥ Hannele sa...

Västmanländskan, ska bli intressant att höra vad du tycker, jag väntar på nästa av Laurence Tardieu...

Metronyx sa...

"Livet är inte konstruerat på det sättet att man kan vända tillbaka",well put Hannele. Nej, så är det ju på gott och ont. Det som är så tragiskt för oss människor är att vi så ofta vill hålla fast tid för att viktiga saker skedde vi vissa punkter. Handen på hjärtat, har inte de allra flesta av oss tänkt tanken 'om jag bara kunde gått tillbaka och gjort det annorlunda'. Sorgligt tema dock : (

♥ Hannele sa...

Metronyx, en stark bok som kommer att bli svårt att överträffa... Visst tänker man ibland att man kunde gjort annorlunda, men jag tror att vi gör så gott vi kan. Ibland blir vi lite klokare.