Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 februari 2013

Kaddish på motorcykel

Kaddish på motorcykel av Leif Zern är en sympatisk berättelse om judisk uppväxt efter kriget i Stockholm, att leva i två världar, både innanför och utanför.Kaddish läser man över sina döda, flera månader, en lånad motorcykel underlättar färden till shul, synagogan. Familjens eget språk och egna ord, sociolekt hemma; jiddisch blir sviddisch. Faderns drömmar styr, han som försörjer familjen, med herrekipering. Mer omväxlande än tidnings- och tobaksaffär. Antisemitism i vardagen, mentalt klotter, glåpord i skolan, hos frisören. Hans kristna mor övergår till judendom före vigsel och lär sig laga mat efter alla konstens regler, kosher. Alla ritualer som bygger ett rum av helighet kring livet, skriver Zern.

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag tyckte mycket om Kaddish på motorcykel

Metronyx sa...

Jiddish - sviddish, det känns som den lite klassiska berättelsen om hur man försöker passa in både sina föräldrars kultur och den nya man möter. Ytterst få jag mött vett att just jiddish är ett erkänt minoritetsspråk i Sverige, precis som meankäli, samiska, finska och om jag inte missminner mig - romani. Mem jag har aldrig hört någon tala jiddish i nåt hörn av vårt land. Skulle vara spännande att få sitta på nåt kafe och lyssna lite. (Jag är fruktansvärt besvärlig, om jag hör ett språk jag aldrig hört eller som påminner om något språk jag har hört så frågar jag ofta till slut vilket språk det är.Jag lite grann samlar på att få höra olika språk talas på klotet.)
I alla fall återkopplade din bok en minnesbild om när jag läste Kådisbellan av Schütt, kanske är den den ryskjudiska mamman som spökar.

mimmimarie sa...

Jag ska försöka läsa Kaddish, tycker den verkar intressant.

Hannele på Hisingen sa...

Mrs Calloway, en väldigt trevlig bok.

Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, och även finskan har ganska nyligen blivit ett erkänt minoritetsspråk i Sverige, fast få universitet har kvar finska nu... Förmodligen är det de äldre som kan prata jiddish, såna kunskaper försvinner. Zern är född 1939, fantastiskt att han har skrivit denna bok, för glädje för oss andra.

Mimmimarie, jag lärde mej en hel del, även om familj och gemenskap, sådant dom håller på att försvinna.