Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 juli 2013

God natt, oktober

God natt, oktober av Valle Wigers är hans debut och berättar mycket om Göteborg, områden runt Landala, där i närheten jag bodde nästan hela 1970-talet och jag känner igen alla gator, där bokens Adam rör sig. Den politiska jargongen känner man igen och många andra tidsmarkörer i boken fram till sena 1990-tal. Adam rör sig trovärdigt i olika miljöer, söker identitet och försöker sonas med sina föräldrar, speciellt med fadern som är känslokall och våldsam och svår att förstå. Ångestdämpande alkohol byts ut mot grönt te, framtiden ser ljust ut. Jag ser verkligen framemot att läsa mer av Valle Wigers.

Jag har ännu inte sett Håkan Hellströms nya film "Känn ingen sorg", men där finns nog också mycket kärlek till Göteborg.

6 kommentarer:

Josefin sa...

Roligt att läsa något från där man känner igen sig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Josefin, verkligen! Set finns betydligt flera böcker om huvudstaden...

Metronyx sa...

Hellström och en film, då har jag en syster som kommer att se den : )Hon är ett enormt Hellström-fan. Tror hon kan alla hans texter utantill. Intressant nog så tror jag att hon aldrig har varit i GTBRG. Fördelen att bo på ett så pass stort ställe att sannolikheten ökar för att någon ska skriva en bok om miljöer man känner igen.
Dina bokhyllor blev jättebra!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Metronyx, dottern såg Hellströms Känn ingen sorg i helgen, tydligen mycket göteborgskt... Jag är mycket nöjd med hyllorna sonen gjorde :)

Freja sa...

Jag gillar att läsa böcker där jag känner igen mig! I Helene Turstens böcker har hennes polis flyttat till Guldheden i Göteborg, och där bodde jag två år på 80-talet. känns so att komma hem när jag läswer om det!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, så är det ju, henne har jag inte läst, tack för trevligt tips!