Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 juli 2013

Jag läser på mer om Nidingen

Nidingen Sveriges första fyrplats av Hilmer Carlsson (1946) berättar om konstverket att lyckas bygga en fyr på Lillelandsrevet, som förflyttar sig hela tiden. Lilleland är en kilometerlång rullstensås, uppbyggd av enorma mängder småsten, som rör sig i de starka strömmarna. Sådant har jag lärt mig denna helg.
 
Ljus längs kusten. Berättelser från tio svenska fyrplatser av Anders Hedin är en mäktig och detaljerar bok med fina bilder på tio svenska fyrar, om man vill veta mer, och det vill jag. Nidingen är en ö i Kattegatt, där danskarna anlade en fyrplats redan 1624. Två stentorn byggdes 1832 av en riven mur från Varbergs fästning. Vi fick en fin guidning.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Mycket fina böcker. Jag tycker också om fyrar- hade alls inte haft något emot att bo på en under en tid!

♥ Hannele sa...

Ingrid, det får du om du blir fågelskådare! Fyrvaktare finns ju inte längre...

agnes i Lund sa...

Så intresant! Och så nära för min del. Hade ingen aning.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Agnes, mycket intressant ö, även historiskt.