Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 augusti 2013

Vilken är första svenska zombiefilm?

Den första var ju Zombienoid (2002) som jag var med i som statist. Populär i Tyskland på den tiden. Tajming och marknadsföring är viktigt och att inte vara ute för tidigt? Skräck : boken som gud glömde av Mattias Lindeblad nämns filmen Zombienoid av Jonas Wolcher; som han gjorde med egna medel, med frivilliga statister och duktiga sminkörer. Zombienoid visades på Hagabio, inte helt fullsatt. Vaffö sa dom i Kulturnytt att första (?) svenska zombiefilmen är Vittra (2012) av Sonny Laguna som ska gå på bio nu.

4 kommentarer:

Swedish Zombie sa...

Det blir ju alltid så där när folk som inget vet ska rafsa ihop nåt utan att göra minsta lilla research. Det är synd, men samtidigt är det väl inget att göra nåt åt...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Swedish Zombie, precis! Ofta så... kanske inget att göra åt, men ära åt den som det förtjänar.

Metronyx sa...

Jag hade gått på Zombienoid utan att blinka, särskilt när jag vet att du är med Hannele. Men som du säkert förstår blir jag också mycket förvånad över att de inte hade koll på vad som getts ut tidigare. Det skulle lite vara som om någon kom och påstod att "Låt den rätte komma in" var den första svenska vampyrfilmen. Äras den som äras bör, precis!

♥ Hannele sa...

Metronyx, jo, det var lite speciellt att sitta kvar i biosalongen och läsa eftertexterna :) Och rätt ska vara rätt! Man ska inte slarvigt säga att Vittra är den första svenska zombiefilmen.... när den första till och med nämns i Lindeblads bok.