Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 september 2013

Den okända modern

Inte ens i wikipedia finns moderns namn på Mika Waltari, fast det var hon som uppfostrare och påverkade honom från 5-års ålder efter faderns död. Det finns åtskilliga sådana exempel.

5 kommentarer:

Metronyx sa...

Wow, den här boken hade jag glömt bort. Den stod i min mannas bokhylla när jag var liten. Den var ganska intressant minns jag att jag tyckte, men obehaglig.Jag var både fascinerad och rädd för den gamla egyptiska kulturen. Men den här boken nämner ganska många historiska namn eller hur?
Jag bli inte förvånad över att det inte står något om mamman. Historieskrivare behandlar ofta mödrar precis som barnen själva gör, tar dem för givet, inser aldrig att någon finns där för att lyfta dem framåt. En mor ska finnas men inte synas.

Metronyx sa...

MAMMAS* inte mannas, ha, ha

♥ Hannele sa...

Metronyx, Sinuhe är en v mina favoritböcker, jag skrev en uppsats om deen på gymnasiet.

Ingrid sa...

Sinuhe är en av mina favoritböcker också. Den har en hedersplats i bokhyllan. Väldigt tråkigt att Waltaris mor inte blivit nämnd- tyvärr, som du säger, inte ovanligt.

♥ Hannele sa...

Ingrid, alltför vanligt, men boken är bra!