Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 september 2013

Vem var Klara Johanson?

K.J. en biografi över Klara Johanson av Carina Burman lyfter fram en tidig feminist och skribent (Bokus stavar hennes namn fel). Klara Johanson (1875-1948) var en mycket uppskattad litteraturkritiker. Burman gör ett gediget jobb, bara noter upptar nästan 80 sidor. Burman vill med sin biografi visa en kvinna "som var genialisk och som gjorde mer än hon trodde, men ändå inte allt hon ville och förmådde. På många sätt var hon udda. Hon trivdes inte i stora sällskap, och hon var inte alltid trevlig som människa. Som ung vände hon sig helst bort från samtiden. Som gammal lärde hon sig att man inte kan blunda för världen. När det verkligen gällde tycks hon ha struntat i regler och fördomar. Hon var feminist, men lät sig inte behandlas som kvinna. Hon var lesbisk och förteg det aldrig. Kärleken var viktig för henne, men aldrig lika viktig som hennes andliga hemtvist - den goda litteraturen." Bibliomani led Klara av enligt sina egna ord, det finns även Klara Johansons Boksamling, slutsåld, man blir nyfiken på de nära 3 000 volymerna som hon hade.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Carina Burman är alltid lika bra och Klara Johanson måste vara inspirerande att skriva om

Hannele sa...

Mrs Calloway, två intressanta kvinnor.

mimmimarie sa...

Klara är jag bekant med. Hon kom väl från Halmstad.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mimmimarie, spännande!

znogge sa...

Klara är ny för mig så här får jag nog kolla upp lite. Samlar alltid på matnyttiga tips!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Klara Johanson var en stark intressant kvinna.

Johannes sa...

Det kom en jättefin liten minivolym med ett urval av Klara Johansons aforismer och dagboksnotiser i våras, med den ljuvliga titeln "Skenbart förspillda dagar". Rekommenderas varmt. Hon är en vass iakttagerska.

Hermia sa...

Mycket fin biografi, om intressant människa!

♥ Hannele sa...

Johannes, tack för tipset!

Hermia, verkligen, bra att Carina Burman lyfter upp henne.