Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 oktober 2013

Satans Dostojevskij

Satans Dostojevskij av Atiq Rahimi väckte mitt intresse eftersom min favoritbok nämns och händelserna delvis med hyrestanten och de återhållsamma känslorna för Suphia liknar originalet. Här är händelserna lagda i Kabul i Afghanistan; krig, svält, hämnd, grymhet. Alla misstänker alla. Den ryska boken Brott och straff finns i Rassuls rum, han beskylls för att vara fiende, rysk. Fängelse. Väntar Suphia?
"Hela världen ska få veta det: jag föredrar högmod framför stolthet. Att vara stolt innebär att vara stolt över något, det innebär alltså att vara beroende av något. Medan högmodet är djupt, personligt, oberoende, finns inombords, utan sociala referenser. Stolthet ger aktning, högmod värdighet."

6 kommentarer:

znogge sa...

Låter lite komplicerat... Själv läser jag just nu "Än finns det hopp" av Karin Wahlberg. Ett enormt persongalleri som nästan tar uppmärksamheten från bokens handling. Är inte säker på att greppet är helt lyckat...

♥ Hannele sa...

Znogge, boken är inte helt lätt... Jag har blivit intresserad av Karin Wahlbergs bok, eftersom jag var ett barn på sjukhus på den tiden.

Mrs Calloway sa...

är Satans dostojevskij hälften så bra som Tålamodets sten så är det fdullt tillräckligt

Mrs Calloway sa...

det är klart att jag vet att det ska vara stor bokstav till Dostojevskij. och fullt stavas fullt. jag får nog gå och knyta mig

♥ Hannele sa...

Mrs Calloway, den har jag inte läst... än.

Hannele sa...

Spin-off roman?