Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 november 2013

Kanske är jag bibliotaf

I Etymologisk ordbok för bokvänner av Herbert Friedländer står det att bibliotaf är en för bokälskande omgivning föga behaglig person: han är en boksamlare som inte lånar ut sina böcker, en 'bokbegravare'. Jag gillar inte när böcker inte lämnas tillbaka. Och ibland kommer böckerna tillbaka i bedrövligt skick, med hundöron och annat ohyfs. Äldre böcker kan nästan bli lösblad. Så numera har jag bara referensbibliotek; jag lånar inte ut, man läser på plats.

15 kommentarer:

mimmimarie sa...

Tack vare dig har jag lärt mig ett nytt ord idag. Måste också erkänna att jag nog är en bibliotaf.

Elämän krestomatia sa...

Jag förstår -- inte heller jag gör det gärna. Ändå har ja f.ex. studenter, som behöver böcker som inte finns på bibliotek. Då lånar jag gärna mina egna och har fått dom tillbacks i gott skick. I familjen går många böcker hit och dit mellan diverse hus och stugor utan att vi vet vem som köpte/fått boken.

Ylva sa...

Bibliotaf! Vilket bra ord! Jag brukar ge bort pocketböcker men inbundna vill jag helst behålla outlånade.

Hannele sa...

Mimmimarie, kul att lära sig nytt :)

Johannes sa...

Friedländers lilla ordbok är oumbärlig. Den skulle kunna väcka mycket glädje i bokbloggosfären om folk kände till den. Bra påminnelse.

Hanneles bokparadis sa...

Sanna, billiga pocket ger jag också bort, men jag har ganska mycket gamla skörda böcker, som inte finns längre på bibliotek.

Ylva, visst är man rädd om vissa böcker.

Johannes, en härlig liten bok!

Sanna sa...

Det är det värsta som finns! Att inte få tillbaka böcker i gott skick. Tack för nya glosan!

Hannele på Hisingen sa...

Sanna, eller hur :(

Fru E sa...

Bibliotaf! Vilket fint ord! Jag lånar gärna ut böcker, men vill ha tillbaka dem. Värst är när man inte får tillbaka sina böcker, trots tjat...

Hanneles bokparadis sa...

Fru E, supertråkigt :(

Monika sa...

Bilbliotaf? Japp, det är jag numera. Blev less på att få tillbaka fläckiga, skrynkliga och förstörda böcker. Däremot har jag börjat, så sakteliga, att ge bort böcker :)

Hanneles bokparadis sa...

Monika, ja, lättare att ge bort böcker än låna ut sina favoriter :)

Mattias sa...

Bra ord! Lärde mig ett bra trick om man (som de flesta nu för tiden) har en mobilkamera till hands. Ta ett foto på den som lånar där hen håller upp boken. Då glömmer man inte vem man lånat ut till + man har bildbevis till hands om de trilskas med återlämningen. ;-)

Hannele på Hisingen sa...

Mattias, bra tips, precis så gjorde jag idag :)

Mrs Calloway sa...

du får öppna bokcafé, Hannele! jag håller fullständigt med. man ska inte låna ut böcker