Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 november 2013

Svenska folkets underbara öden

I Göteborgs-Posten fanns en intressant artikel om Svenska folkets underbara öden av Carl Grimberg. Nio band som gavs ut 1913–24 och två supplementband 1932–39. Och maken råkade hitta allihopa för billig peng på loppis, han minns att han läst dem som barn. Böckerna innehåller många illustrationer; närmare 1000 bilder på 4000 sidor. Jag läste nyss om heliga Birgitta. Carl Grimberg var filosofie doktor, mycket flitig skribent och kontroversiell högerman. Jarl Torbacke har skrivit en biograf, om man vill veta mer om historiker Grimberg. Jag vet inte vad journalisten Hermans Lindqvist tycker om Grimberg? Lika populära historieberättare båda två i sin tid.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var ett fint fynd din man gjorde. Jag har också Grimbergs böcker i min hylla (dock inte komplett samling, tyvärr). Fina böcker.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, verkligen, jag gillar också läsa i dem :)

Inga M sa...

Har också läst en del av de här i folkskolan för länge sedan. De fanns där förstås. Numera kanske man ska betrakta dem som kuriosa mer än som faktabaserad svensk historia. Jag har läst 40 gamla poäng historia på universitetet och insåg då hur mycket som har skarvats i med tro istället för vetande i vår historia. Man har helt enkelt skarvat i när man inte vetat säkert. Men bilderna i de här böckerna går inte av för hackor! Säkert ett prisvärt köp.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Inga M, Carl Grimberg betraktades väl som kuriosa redan på sin tid, men hans böcker väckte mångas intresse för historia.