Göteborgshändelserna (2006) av Jörgen Gassilewski berättar på ett personligt sätt om kravallerna i Göteborg juni 2001 med anledning av EU-toppmötet och besöket av USA:s president George W. Bush. Jag var där, nästan, fastnade i Tingstadstunneln mellan alla stora lastbilar, kom nästan inte till jobbet för vägarna avstängda. Promenerade och fotade det sönderslagna Avenyen dagen efter. Jag har barn i samma ålder som de 385 som frihetsberövandes på Hvitfeldtska gymnasiet. Jag har läst tidningar, lyssnat på radio.
Jörgen Gassilewski är född 1961 i Göteborg (Erik Wijk är född 1963 i Göteborg, har skrivit bl.a. Orätt - Rättsrötan efter Göteborgshändelserna 2003). Det var mycket som hände under dessa dagar, många grupperingar, många avsikter. Nyfikna åskådare i alla åldrar, de som ville demonstrera mot olika saker. Det mesta spårade ur, ingen hade koll, varken polisen eller deltagare. Gassilewski blandar fiktion och fakta, skriver med förtäckta namn, ibland riktiga namn. Boken är svår att följa, om man inte riktigt minns vad som hände, och vilka som vad med? Vad hette Göteborgs högste politiske pamp just då? En samtida ögonblicksskildring, där de "vanliga" deltagare nästan försvinner, alla hade inte onda avsikter. Ingen polis har blivit fälld, det blir poliser sällan. Har vi lärt oss något? Kommer detta upprepas?
2 kommentarer:
Låter som en svår bok att läsa om en inte själv har personlig erfarenhet av vad som hände. Jag bodde inte längre i Göteborg när det här hände, så visst har jag läst, sett och lyssnat, men utan att vara nära och ha koll på läget i Göteborg just där och då...
Freja, på något sätt känns boken svår, tio år har gått... Men ändå är boken intressant, för nästan alla har hört talas om Göteborgskravallerna.
Skicka en kommentar