Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

09 mars 2014

alla får plats i min bokhylla

Annikas bokbloggsjerka: Inspirationen till veckans jerka är hämtad från The Guardianas artikel: Which book will never be find on your shelves? Själv är ingen språk- eller smakpolis, jag vill inte säga att något är "dålig" litteratur. Sådant ändrar sig dessutom hela tiden, speciellt många av våra kvinnliga författare har lyfts, i stil med Kerstin Thorvall, som nästan blivit ikon. Alla böcker vill jag kanske inte äga, men jag är väldigt nyfiken.
Säger någon "dålig bok", måste jag ju ta reda på det själv (min universitetslärare 2011 pratade inte vackert om Stephen King, fast hälften av bokbloggare skriver om honom). Jag har ingen åsikt om en bok eller författare, förrän jag läst den. Samma gäller musik och mat, man får försöka vara öppen och lära sig, lyssna, smaka och testa.

20 kommentarer:

Freja sa...

King är ingen favvo hos mig, jag tycker han ofta har ett ganska torftigt språk, även om intrigerna brukar vara bra. Han finns i min hylla och massor annat. Men Harlequinromanrerna jag ropade in på auktion när jag var ung, de slängde jag och sådana kommer inte tillbaka!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, King väntar på mej fortfarande, en Harlequin har jag läst för det var en fyr på omslaget :)

Mrs Calloway sa...

visst ska man läsa själv! jag testar gärna allt möjligt, men det finns en del jag inte "uppsöker", så att säga

Ugglanoboken sa...

Håller med om nyfikenheten ska styra, och du har ju rätt i att man alltid borde bilda sig en egen uppfattning. Ändå finns det några typer av böcker som inte får plats i mina hyllor. Fast väldigt mycket är i högsta grad välkommet! :-)

Hannele sa...

jo, Mrs Calloway, jag är försiktig med att säga aldrig, jag är nyfiken och ramlar på böcker, i min bokhylla kan man nog hitta något i de flesta genrer. Kärlek är kul ibland, deckare är jag dålig på att läsa. Fantasy och SF går an; Sagan om ringen läste jag redan på 1970-talet, Jules Verne, HG Wells och andra SF-klassiker, typ Ray Bradburys Fahrenheit 451 och massa annat man vill läsa

Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, plats får man fixa :)

Semester & Mat sa...

Låter som en bra inställning :)

Hannele sa...

Caroline, roligt att bli överraskad :)

Emmas hylla sa...

Jag testar också gärna det mesta. Kom fram till att jag nog inte kommer att ha några dikter i min hylla.

Hanneles bokparadis sa...

Emma, hihi, så sa jag också för länge sedan, idag jagar jag lyrik :)

Monika sa...

Jag tycker inte heller att det egentligen finns någon dålig litteratur, sedan kan jag ju gilla en viss typ av böcker mer eller mindre.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, ungefär så tänker jag också.

Nilmas Bokhylla sa...

Det var ett bra svar tycker jag :)

Hanneles bokparadis sa...

Nilma, inte bra att låsa sig, då missar man en hel del.

Funderskan sa...

Ja, det är svårt att säga vad som är "dåligt" och "bra", särskilt när ens smak ändrar sig!

Hanneles bokparadis sa...

Funderskan, roligt att man kan ändra sig och utvecklas.

Anonym sa...

Vissa genrer har jag motstånd till men hittar guldkorn även bland dem, så nog är det svårt att säga aldrig om böcker och läsning ;)

Hanneles bokparadis sa...

skriva läsa leva, jag håller med dig!

Inga M sa...

Nej till att vara smakpolis, vad man vill läsa ändrar sig över tid.

Hanneles bokparadis sa...

Inga M, precis, dessutom kommer helt nya genrer.