Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 mars 2014

Göteborg

Göteborg av Vakis Loizidis blev jag nyfiken på för det är ju en stad jag trivs i. Vakis Loizidis är en cypriotisk poet och han besöker Göteborg regelbundet, hans frus hemstad. Boken är översatt även till franska, engelska, italienska och bulgariska. På väster sida är texten på svenska och på motstående sida på cypriotiska, ifall man vill lära sig det.
Så göteborgskt, koncentrerat; historiskt, nutid, måsar, Poseidon, chalmerister, trädallé, poeter, uppfinnare. Vakis Loizidis ser och hör, allt. Kanelbullar, skog, midnattsol, Evert Taube, Karin Boye, Dagerman. Kostis Papakongos hittade Vakis i bokhandeln, jag vill också läsa för att se Grekland möta Sverige. Turist eller invandrare? Vad svarar man på det. Kan livet vinnas med en promenad i skogen. Jag njuter av varje formulering, kanske behövs det avstånd för att se det vi andra inte ser, fast vi ser det varje dag.

6 kommentarer:

znogge sa...

Man blir lätt hemmablind och uppmärksammar inte allt man har omkring sig...

Hannele sa...

Znogge, precis, därför är det fint att se med någon annans ögon, när jag har barnbarn med mig ser de mycket mer!

Anonym sa...

Det ligger mycket i din avslutning på inlägget. Avstånd kan öppna ögonen för det som ligger precis utanför dörren. Därför är jag så tacksam för att jag fortfarande känner mig som en turist i vår hemstad, som vi snart bott i tre år i. Jag njuter av Ystad och av hela Österlen som snart kommer att visa sitt bästa ansikte. Då vill jag inte bo någon annanstans i vårt avlånga land.

♥ Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

Bosse Liden, min önskan är att alltid kunna bevara den där synen, att man ser även vardagliga småsaker. Att vara turist hemma är det bästa jag vet!

Mrs Calloway sa...

fint tips, Hannee! hade inte en aning om den här titeln

Hannele sa...

Mrs Calloway, ganska ny, jag njöt, vill läsa om, man upptäcker något nytt varje gång.