Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 april 2014

Svenska akademien flyttar till Göteborg!

En stor nyhet för 2015 kan avslöjas redan idag - Svenska akademiens flytt till Göteborg! skriver Författarcentrum i Väst. Besvikelsen över Stockholms stads njugga hållning  hållning i samband med projekterandet av ett nytt Nobelhus har fått akademien att ifrågasätta huvudstadens litterära ambitioner.
- Stockholm är i grunden en krämarstad, säger Horace Engdahl som ansvarar för akademiens utlokalisering. Man vill sola sig i Svenska akademiens glans men är inte beredd att skjuta till erforderliga medel. När väl beslutet var taget - det skedde redan i höstas men har inte offentliggjorts förrän nu - var valet av ny hemort enligt Engdahl enkelt.
- Göteborg har Forum för poesi och prosa, Sveriges ledande scen för uppläst litteratur, säger han. Utomordentligt trevligt för oss att ha tillgång till denna litterära mötesplats på Musikens hus en onsdagkväll i månaden. Själva akademikansliet kommer att placeras i Lagerhuset på Heurlins plats. Där finns även Göteborgs Litteraturhus.
- Inte ens vi har råd med Higabs ockerhyror så kravet är att förvaltningen av fastigheten ska läggas under Göteborgs kulturnämnd. Flytten från Stockholm kommer att ske successivt under nästa år och vara avslutad i god tid före tillkännagivandet i oktober av 2015 års nobelpristagare i litteratur.

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

tror att detta är ett aprilskämt... riktigt kul!

Freja sa...

Hmm, det låter som ett klassiskt aprilskämt... Kul, jag har bara sett ett förut idag, ICAs reklamfilm som cirkulerar på nätet...

Klimakteriehäxan sa...

:-D

Hannele sa...

Freja, ganska bra faktiskt!

Klimakteriehäxan, det skulle vara drömmen :)