Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 maj 2014

snabba svar om böcker

Snabbläsare eller långsamläsare? Ofta långsamläsare, hittar alltid sidospår som jag gärna vill kolla. Tegelstenar eller tunnisar? Både och fast tegelstenar kan ibland vara onödigt sega, ungefär som långa filmer. Noveller är perfekta tunnisar.
Bibliotek eller bokhandel? Alldeles för ofta bokhandel eller antikvariat, fast vi har 500 meter till ett bra bibliotek (vi kan beställa böcker från hela Göteborg gratis dit)
Ljudbok eller e-bok? Ljudböcker gör mig sömning, sonen gav mig e-tidningar till min iPad, alla genrer i readly, perfekt sängläsning.
Inbunden eller pocket? Pocket är toppen, många får plats i bokhyllan och en i handväskan.
Vampyrer eller spöken? Testat båda, vampyrer är gulliga, gamla viktorianska spökhistorier mysiga. En i taget eller slalomläsning? Slalomläsning.

Nytt eller gammalt? Både och, även omläsning, därför vill jag äga många av mina böcker. Jag har sån där tio-års-projekt... säger jag till mina barn som tycker att jag kanske har för mycket böcker.
Bokmärke eller hundöra? Bokmärke, gärna post-it-lappar som sitter kvar. Hundöra är en styggelse, jag är mycket rädd om mina böcker, äger en del gamla skörda.
Biografier eller memoarer? Biografier är intressanta, även om texten är viktigast, så blir jag nyfiken på författaren.

Skräck eller chicklit? Absolut chick-lit, skräck är inget för mig, ser hellre film.
Soffan eller sängen? Både och, vi har många sköna läsplatser hemma.
Inne eller ute? På sommaren flyttar jag mig runt huset i alla väderstreck, i kyligt väder med filt på knäna. Boken eller filmen? Både och.
Kokbok eller bakbok? Jag älskar att läsa gamla kokböcker, typ 1940-tal, baka bröd kan jag utan bok. Nobelpriset eller Augustpriset?  Nobelpristagare är jag ofta nyfiken på, speciellt de äldre kvinnliga. Augustpristagare blir tjatigt när alla pratar om samma. Nordiska rådets litteraturpris lyfter fram bra författare som man annars inte skulle hört talas om, exempelvis Merethe Lindstrøm skulle nog inte blivit översatt till svenska annars.

14 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Där fick vi veta lite mer om hur du har det i ditt bokparadis! Men nog var väl Merethe L översatt innan hon fick NR-priset? Och tänk att du tycker vampyrer är gulliga! Jag tycker mest att de är fåniga!

Klimakteriehäxan sa...

PS har du verkligen inte Sju sorters kakor????

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Merethe Lindstrøm fanns bara på norska och typ en bok i hela Göteborg... jag stod i kö länge och läste henne på norska. Klart att jag har Sju sorters kakor och massa andra kokböcker :)

znogge sa...

Trevligt att få veta lite mer om dina läsvanor. Fast en del var förstås bekanta redan ;-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vanorna varierar efter humör :)

Ylva sa...

Jag förstår att du vill äga böcker om du vill läsa dem flera gånger. Jag vill helst inte läsa om eftersom det kommer så mycket nytt hela tiden.

♥ Hanneles bokparadis sa...

ylva, jag vet... men i de nya böckerna dyker upp gamla saker :)

Nilmas Bokhylla sa...

Kul att läsa :)

Ylva sa...

Du menar väl "i de gamla böckerna dyker det upp nya saker"?

Hanneles bokparadis sa...

Nilma, tack!

Ylva, jag menar precis som jag skrev att i nya böcker finns en del gammalt... inte så mycket nytt under solen.

Ylva sa...

Ah, då förstår jag. Men håller inte med då jag fortfarande kan bli överraskad av nya böcker. De måste inte vara nyutgivna men nya för mig. Det är också risk att jag blir besviken om jag läser om en bok som jag älskat första gången, som till exempel Hundstjärnan av Diana Wynne Jones, en favorit när jag var tio år och nu mest bara konstig.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, jag har inte så kritisk förhållningssätt när jag läser gamla godingar... och jag läser även nya böcker, till och med om vampyrer :)

Freja sa...

Vi är rätt olika som läsare, den där ligger och gror hos mig, så småningom kommer jag mig nog för att svara på den...

Hannele sa...

Freja, spännande :)