Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 juni 2014

Sherlock Holmes + Dorothy L Sayers = SANT

På tal om Sherlock Holmes av Dorothy L Sayers (1893-1957) är en härligt nördig bok om Sherlock Holmes liv och leverne, fem seriösa essäer av Dorothy L. Sayers. Studerade Holms i Oxford eller i Cambridge? Hon går noga genom olika alternativ och utesluter i alla fall att Sherlock Holmes inte har studerat geologi eller paleontologi, för då skulle han vetat att jorden snurrade runt solen (Study In Scarlet). På tal om Sherlock Holmes får en nutida läsare att förstå, hur college-studier kunde gå till på 1870-talet, när man läser dessa åttio år gamla essäer av Sayers. Även doktor Watsons fruar får vi veta mer om. Har han något förnam? Inte ens hustrun kände till det. Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) skrev sextio berättelser och några av dessa vill jag läsa, kanske idka närläsning. Och kolla Lancaster Gate, Baker Street och annat i London-kartan. En detektivberättelse som lämnar lösa trådar efter sig är inte någon riktig detektivberättelse alls, skriver Sayers. Blir småpojkar fördärvade av att läsa detektivberättelser? Vad säger Aristoteles om detta?

12 kommentarer:

znogge sa...

Spännande att syna en bok eller en karaktär så där i sömmarna!

Metronyx sa...

Kul, denna har jag inte hört om. Verkar som något för en Bakerstreetflicka som mig 😊

Sanna sa...

Jätteintressant!

Hannele sa...

Znogge, verkligen!

Metronyx, gillar men något, vill man ju läsa mer och mer...

Hanneles bokparadis sa...

Sanna, jag bara älskade denna lilla bok :)

Mrs Calloway sa...

låter kul! ellerströms igen, eller hur?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Ellerströms ger ut mycket spännande!

Freja sa...

Så häftigt att hon engagerade sig så!

Hannele sa...

Freja, verkligen!

KajsaLisa sa...

Det var inte den boken jag kollade på, men den verkar kul.
Ifall du är intresserad så kan du googla på London i min sökruta till höger under headern. Det finns flera reseberättelser där och en del har trådar tillbaka till den viktorianska tiden.

Klimakteriehäxan sa...

Kul!

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, tack för tipset. Det här är helt ny bok.

Klimakteriehäxan, jag gillar sånt här :)