Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 juli 2014

Silke av Alessandro Baricco

Silke av Alessandro Baricco berättar om Hervé Joncour som 1861 reser till Japan för att skaffa silkesmaskar. Trots att han har ett lugnt och fint liv med sin hustru Hèléne. "Han var för övrigt en av dessa människor som föredrar att betrakta sitt liv, eftersom de anser att varje ambition att leva det, måste ses som otillbörlig."
Japan hade stängt sina gränser för utlänningar och silkesmaskarna måste fraktas under ett par månader innan de läcks. Lättare sysselsättning kunde han ha hittat, men silke genererade mycket pengar. Fast det hade han också tillräckligt. Hans kompis Baldabiou ville att Hervé skulle resa. Det blir flera resor. På ålders höst berättar han om sina resor. Och han upptäcker att även en död hustru kan överraska. Kanske klokare att prata med varandra medans man lever, så att man kan uppfylla varandras önskningar och drömmar.

(Carl von Linné försökte sig på silkesodling i Sverige, men han planterade svarta mullbärsträd. Det gick inte så bra, för silkesmaskar gillad bara löv från vita mullbärsträd. I England har jag ätit vita mullbär. I vår trädgård har vi Morus nigra 'Göteborg' med söta svarta bär.)

4 kommentarer:

znogge sa...

Vilken spännande och annorlunda bok. Ett ämne nytt för mig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, verkligen en annorlunda berättelse.

Mrs Calloway sa...

en helt underbar bok!

Hannele sa...

Mrs Calloway, mycket japanskt.