Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 augusti 2014

Moa Martinson 50 års minne

Lite märkligt att fira någons dödsdag.
Moa Martinsons (1890 – 5 augusti 1964) var den enda kvinnan bland proletärförfattarna, hennes böcker har översatts till 17 språk. Hennes böcker ingår idag som kurslitteratur på universitet. Hon var bortglömd en tid, men kvinnorörelsen lyfte fram henne. Ebba Witt-Brattström skrev en avhandling om Moa Martinson på 1980-talet. Det finns en staty om Moa Martinson i Norrköping och man har gett ut ett frimärke med henne. Man kan se fin dokumentär om hennes torp där hon skrev tjugotal romaner och levde med en nobelpristagare: i SVT play.

12 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Tack för tipset! Läste nog alla när jag var yngre och även avhandlingen om henne. Gick inte någon av böckerna (eller fler) som TV-serie? Får upp vissa minnesbilder i huvudet när jag anstränger mig :-)
/Eva

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva Hudin, jo, Moas liv blev filmatiserad med Gunilla Nyroos som Moa. Avhandlingen är jag nyfiken på, kvinnliga författare var inte direkt på ropet ännu på 80-talet och Ivar Lo-Johansson sa mycket nervärderade saker om Moas skrivkonst. Men Ebba Witt-Brattström trodde på att Moas böcker skulle bli klassiker!

znogge sa...

En författare helt i min smak. Hennes böcker tål verkligen att läsas igen.

Hannele sa...

Znogge, mycket kvinnohistoria ♥

Metronyx sa...

Jag blir alltid beklämd när jag läser om hur manliga kollegor marginaliserat sina kvinnliga kollegor. Det är inte bara författare utan även journalister, vetenskapsmän etc. Mest undrar jag varför? Visst det var under en annan tid kan man påstå. Men trots att jag gillar många idrottsmän av idag går det inte att helt överse de klumpiga och nedsättande saker som yttras över kvinnliga idrottare. Så det är ingen företeelse som tillhör det förgångna tyvärr.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Metronyx, visst är det tråkigt... tänker på kvinnliga präster också, kvinnliga politiker. Bea Uusma berättade i sitt sommarprogram, hur gubbar kommer fram på hennes föredrag och ifrågasätter hennes forskning om Andrées polarexpedition... i stil med "lilla gumman", trots att hon är läkare och vet en hel del om trikiners sällsynthet och annat.

Mrs Calloway sa...

det var ett intressant program. jag fick lust till omläsning

Hannele sa...

Mrs Calloway, jag har några böcker av Moa jag inte läst.

Anna/notonmusic sa...

Å, Moa vill jag läsa igen känner jag när jag ser raddan av böcker! Har flera i mitt underjordiska bibliotek! Blir att ta med en när jag åker till landet idag. Tack Hannele!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, härligt med eget bibliotek!

Anonym sa...

Den bästa av Moas böcker (tycker jag) - "Drottning Grågyllen", verklighet och saga på en gång!
Och ett mycket vackert språk, dessutom!

MarieJ

Hannele sa...

Marie J, tack för tipset!