Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 januari 2019

Aniara i svtPlay à la 1960

Aniara (1956) av Harry Martinson, svensk operaföreställning från 1960,
HÄR: Aniara utspelar sig i ett rymdskepp som kommit ohjälpligt ur kurs. Passagerarna förstår så småningom att ingen räddning är möjlig. Aniara gjorde att Martinson fick Nobelpriset.

12 kommentarer:

Boktradition sa...

ÅH! Tack för tipset!!

Hanneles bokparadis sa...

Emma, den ska jag se fast Aniara lite knepig...

znogge sa...

Boken läste jag under min gymnasietid och om jag inte minns helt fel såg vi den på Stadsteatern...

Hannele sa...

Znogge, spännande!

Freja sa...

Jag kan inte motstå "Så ska det låta" när det är Orups låtar de ska sjunga, så jag väljer det istället och förbereder mig på att kunna sjunga med i åtminstone några av varianterna...

Hannele sa...

Freja, jag kan förstå det...

Anna/notonmusic sa...

Tänk att vissa böcker alltid känns aktuella. Aniara tycker jag att jag har hört något om i hela mitt liv. Den dyker upp hela tiden. Ändå har jag inte läst den. Kanske dags nu...

Hanneles bokparadis sa...

Anna, jag läste Aniara på 70-talet, vet inte om jag förstod allt. Nu hade jag boken framför mej när jag så operan med den fantastiska musiken. Vilken text Harry Martinson skapat, långt innan rymdfärderna! Han var verkligen före sin tid med tänkandet. Aniara håller för läsning än.

Anonym sa...

Jag kan rekommendera en uppläsning med Ulf Palme, finns som ljudbok! Helt fantastisk,- lägger en ny känsla i orden, eller hur jag ska uttrycka det!

MarieJ

Hannele sa...

MarieJ, tack för tipset!

Jokke sa...

Jag har läst Aniaran på svenska och också 'Vägen till Klockrike' men på finska. Han är ganska annorlunda än Eyvind Johnson, som fick Nobel priset (i) samma år

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, ett händelserikt år, kritiserat också eftersom herrarna satt i Svenska Akademien, Jag har läst mer av Harry Martinson än av Eyvind Johnson.