Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 januari 2019

En vintersaga – Kittekottarna och de gyllene Hasselstjärnorna

En vintersaga – Kittekottarna och de gyllene Hasselstjärnorna av
Malin Bull Wijkman har få men vackra illustrationer. Trots titeln har sagan inget med Shakespeare att göra.

"Stugan var mycket gammal och hade hål i väggar och tak. Nu var det december, den första snön hade fallit och det var kallt och blåsigt.
På kvällarna satt de tätt tillsammans mitt i rummet kring en öppen eld och drack te medan mamman berättade sagor. Ofta somnade pojkarna i sina föräldrars famnar och drömde stora drömmar om skatter, pirater, magiska djur och andra spännande äventyr.
"
En saga om Wilmer och Filip som hade svårt att somna i den kalla stugan. De fick se och höra de fina Eldprickarna, små magiska varelser som såg ut som flygande eldklot. Ett starkt ljus lyste genom fönstret, den vackra Aftonstjärnan väckte pojkarna. Eldprick bor i en gran rakt nedanför Aftonstjärnan. Pojkarna fick rida på Bocken som bodde i stallet långt bort till skogarna där Sidenknisslor och Tisteltusslingar bodde. Ett stort träd med lysande Hasselstjärnor var Kittekottarnas hem och pojkarna fick vara med på deras fest med massa musik. Pojkarna fick var sin lysande Hasselstjärna som present och fick önska en sak. För och veta vad de önskade, får en läsa sagan.

Jag läste berättelsen med 5-åringen som är van att lyssna, hon ställde en del bra frågor och var intresserad, hon tyckte om sagan är bra. Själv hade jag svårare att hänga med, men jag kanske inte är rätt målgrupp.

7 kommentarer:

znogge sa...

Vissa böcker har barn lättare att ta till sig än vad vi vuxna har. Hur som helst så är det alltid trevligt med en lässtund tillsammans.

farmor/mormor Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så är det nog, men trevligt hade vi ❤️

Mösstanten sa...

Det verkar lite komplicerat när du berättar om boken men det är det kanske ändå inte när man läser. Den verkar ha stämning i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, barnbarnet lyssnade koncentrerad och tyckte det var bra.

Ama de casa sa...

Jag misstänker att jag inte heller hör till rätt målgrupp... ;-)

wiolettan sa...

Vet ej om den skulle vara i min smak, men det är svårt kanske att veta det utifrån några meningar.
Barnbarnet kanske var rätt målgrupp denna gång.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, vi kanske är för gamla för barnböcker :)

Wiolettan, kanske lite annorlunda än de läser vanligen.