Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 januari 2015

Stefan Zweig, förbjuden författare

svenska nyhetsredaktioner blivit tystade idag!
Vi såg den nya filmen The Grand Budapest Hotel efter Stefan Zweig, riktigt bra. Filmen bygger på boken Världen av igår - En europés minnen (1939) som berättar om Zweigs kompisar Rilke, Joyce och Freud. Det är 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades av Röda armén. Skamligt att judarna i Sverige idag känner sej otrygga.

7 kommentarer:

znogge sa...

Ja, det är verkligen skamligt och under all kritik att de ska behöva känna sig hotade och otrygga. Har folk verkligen så kort minne? Jag har besökt Theresienstadt och Sachsenhausen och det är besök som jag aldrig kommer att glömma.

♥ Hannele på Hisingen sa...

znogge, dottern fick besöka Auschwitz på högstadiet och berätta för andra på skolan. Många verkar inte ha något minne alls... historielöshet är farligt.

Freja sa...

Vi borde verkligen lärt oss mer av historien!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, så väldigt viktigt!

Mrs Calloway sa...

otroligt viktigt att föra berättelserna vidare. vittnena finns snart inte längre. skärpt historieundervisning, tack! obegripligt att judar alltid väcker ont blod!

Mrs Calloway sa...

tack för tipset om The Grand Budapest Hotel! den måste jag se!

Hannele sa...

Mrs Calloway, en bra film. Hat mot judarna är så svårt att förstå.