Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 februari 2015

bästa nya barnböcker, jerka

Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året? är veckans Bokbloggsjerka 6 – 9 februari. Vårt äldsta barnbarn är 6 år så vi läser barnböcker, men jag tycker inte att böcker i allmänhet behöver vara pinfärska. Senaste nummer av Vi läser ifrågasätter åldersmärkning av barnböcker. Barn är ju så olika, både med läsförmåga, mognad och intressen (jag minns Harry Potter som lästes av vuxna med diskreta omslag). Och flick- och pojkböcker, barnkläder ska ju inte delas upp i olika kön längre.
Dela lika av Aina Bergvall berättar om Cilla, vars föräldrar skiljer sig och de ska dela sin dotter lika. Men det kan man väl inte? Eller går det? Livet som är att växa, testa livet, vara beroende av vuxna, kärlek. Varje föräldrar borde också läsa Bergvalls bok. Jag har väl inte varit en sådan förälder som kontrollerat allt?! Inte har jag tröstat med choklad heller. Recept på en del godsaker ingår, att göra tillsammans.
Carina Wolff-Brandt skriver barnböcker på svenska, jag har läst Johanssons och dyngbaggarna med 6-åring, den har semestertema, familjen reser bort på äventyr. Boken är fint illustrerad och kul även för en vuxen att läsa, precis som bra barnböcker ska vara. Kalle Knaster, Miranda och Piraten är för lite äldre barn runt 9 år utan bilder, lagom läskig med spöken och annat. Man kan köpa Wolff-Brants böcker på Adlibris, ett säkert kort som present, nya böcker från Finland som barnen inte hunnit läsa än.
A som i Aktivist av Innosanto Nagara läste jag med 6-åringen, som redan som baby deltog i att demonstrera mot FRA-lagen. Nagara skriver rytmiskt i vers, vi pratade om en del ord; Clown, Demokrati, Frihet, Gräsrot, Hushållsost, Kompass, Tiaror, Universum, men hoppade över Malcolm X, kanske nästa gång. Det var roligt att räkna och leta efter katterna. Oppenheim Förlag.
Klassiker fungerar utmärkt. Bröderna Grimms sagor fyller 202 år i år. Vi har läst Hans och Greta för en 3-åring och varit sedan på samma opera med henne som 6-åring, hon gillade teckningar av Gunna Grähs. Hon vad bekant med hur man samlar ved och tänder brasa i skogen. Och häxor finns ju inte på riktigt, sa hon.

18 kommentarer:

Vargnatts bokhylla sa...

Kalle Knaster, Miranda och Piraten lät intressant :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Vargnatt, direkt från Finland, inte så många som läst dessa böcker i Sverige :)

Madde sa...

Har inte läst någon av dessa böcker.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Madde, inte för sent...

Anonym sa...

202 år är en hedrande ålder!

Hannele sa...

Kajsa, och böckerna läses än!

Anonym sa...

Vilka härliga böcker. Grimm är ju rysligt läskiga och just därför så bra.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokhuset, dessa är lite olika, alla nya utom Grimm.

Klimakteriehäxan sa...

Du har helt rätt i att det där med åldersindelning ofta slår fel, eftersom ungar är så olika, både i allmän utveckling och vad gäller språk. Sen tror jag generellt att barn gärna tar till sig historier om människor som är liiiite äldre än de själva. Sån var jag definitivt (Kitty, Cherry Ames osv)
Och så: Tack för den... Uppskattas MYCKET!

tant Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, åldersindelning missvisande; jag uppskattar inte heller när vissa böcker kallas för tant-böcker... fast sånt struntar jag ju i, väljer efter egen smak :)

Mrs Calloway sa...

det var uttömmande! jag noterar för framtida behov

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jo, varierande utbud för olika åldrar och smak.

Cissi sa...

Det är inte helt lätt med åldersindelning. Det jag vet är att sonen på åtta år inte orkar koncentrera sig om handlingen är lite för långsam (än så länge).

Böckerna om Kalle knaster och Miranda känns som något som kan passa rätt snart.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Cissi, just i den åldern är man ju väldigt olika, smaken skiljer också.

Anna/notonmusic sa...

Det där med ålder och böcker är nog väldigt individuellt. Vissa ungdomsböcker kan tex vara jättefina och klart läsvärda fast man har passerat stadiet med råge. Eller så är jag helt enkelt ruskigt omogen! Barnböcker gillar jag ju också:-/

tant Hannele sa...

Anna, jag är ganska barnslig :)

Anonym sa...

Min son, som är 9 år kom hem med ett par Kalle knaster böcker från biblioteket, Miranda och piraten samt Rövarkaptens hämnd. Superbra som högläsning....de var så spännande att vi knappt kunde lägga ifrån oss böckerna. Vi läste ut dem redan första helgen. Nu väntar vi bara att få läsa nästa, Miranda och den magiska korpfjädern. Rekommenderar varmt

♥ Hanneles bokparadis sa...

tack för tips!