Blå flicka av Ana Porss berättar om den unga kvinnan Margot i Göteborg som inte mår så bra, föräldrarna dog i olycka och hon har bott hos fosterföräldrar med sin syster. Hon minns fragment ur sin barndom men berättar inte för någon. Hon gör allt för att behaga sin man Ernst, som är upptagen med sin lyrik och författande. Margot har arbetat som kassör i Konsum men är nu hemma med sonen Jacob. Hon träffar Ella i parken och de blir vänner fast åldersskillnaden är stor. Ellas man är död men han målade också i blå nyanser, hans tavlor påverkar Margot starkt. Ella och Margot blir goda vänner, Ella öppnar hennes ögon. Ibland sitter de och äter ost och dricker vin i Ellas sommarstuga i Göteborgs södra skärgård bland doftande kaprifoler.
Maken Ernst vill inte känna några krav och Margot vill bara bli älskad för det hon är. Hon känner sig ensam fast de bor ihop. Rainer Maria Rilkes diktning öppnar Margots ögon; "Skulle kärlek, medkänsla och vänlighet inte spela någon roll?" tänker Margot. Efter skilsmässan flyttar Margot med sonen till ön, där Ellas stuga finns och fru Ström sköter den lilla affären. Margot får mer nyanserad bild av Rilkes diktning. Ella har fått Margot att skriva dagbok och upptäcka skrivandets kraft.
Margot blir vän med paret Vera och Einar på ön. Ett stillsamt liv och Vera är nöjd med sin vardag, hon "älskar att sköta sin trädgård och gräver och planterar." Veras make fiskar makrill Vera steker den färsk. Vera ska passa sonen när Margot ska börja på universitetet.
Margot åker och besöker sin syster Eva i Berlin, åren innan muren revs. De pratar om fostermor Rut och får förståelse för hennes historia. Margot hittar i den lilla tyska bokaffären Duinoelegier av Rilke och en bok av Hermann Hesse. Rut har berättat hur hon får kraft av böckerna, numera "ägnar hon sig nästan enbart åt litteraturen. Hon säger att hon inte behöver något annat umgänge. Visst trivs hon med människor, men det är inget måste just att umgås."
Blå flicka är en stark tänkvärd bok om sanning, insikt och försoning. Om livskvalitet, hur det lilla kan göra livet stort. Vikten av skapande, där processen är det viktiga. Bokens Göteborgs-omslag är av konstnären Carl Bjerkås. En fin bok från Thorén & Lindskog.
Andra som läst: och dagarna går, Feministbiblioteket
6 kommentarer:
Jag har aldrig hört om den, kul att få höra!
Freja, en helt ny bra bok.
Uppskriven på min läslista läslustan! Tack för tips!
Anna, en bok man gärna läser om.
Verkar intressant, speciellt som den har Göteborgsanknytning också.
Vilken vacker bild du har högst upp på din blogg!
Ha en trevlig långhelg!
Lena i Wales, tack! Verkligen roligt med en bok med Göteborgs anknytning.
Skicka en kommentar